Op het gebied van ergonomie hebben er in de laatste jaren veel verbeteringen plaats gevonden. Zo zijn er tegenwoordig verstelbare werkbureaus en aangepaste bureaustoelen verkrijgbaar die voor iedere werknemer een ergonomische houding kunnen bieden. Toch is een juiste zithouding nog altijd het allerbelangrijkst om geen spier of gewrichtsklachten te krijgen. Heb je een zittend beroep of heb je last van gezondheidsklachten die worden veroorzaakt door een verkeerde zithouding? Lees dan snel verder naar de volgende 5 tips voor een juiste zithouding.

 

Gebruik het hele zitvlak

Wanneer je op een stoel of bureaustoel zit gebruik dan het gehele zitvlak. Vaak gebeurd het wanneer je geconcentreerd of druk bezig bent dat je naar het puntje van je stoel schuift. Op het puntje van je stoel zitten veroorzaakt juist lichamelijke klachten. Het is belangrijk om je heupen zo diep mogelijk in het zitvlak te duwen. Dan pas heeft je lichaam genoeg steun om te kunnen ontspannen tijdens het zitten.

Lees ook: Wat te doen bij zonneallergie?

Hoogte aanpassen

Wanneer je goed met je heupen op het zitvlak zit kun je de juiste hoogte van je stoel bepalen. Het is belangrijk dat je beide voeten plat op de grond kan wegzetten. Wanneer je stoel te hoog staat zullen je benen continu onder spierspanning staan wat een vervelende kramp kan veroorzaken. Ook een te lage stoel is niet goed voor je lichaam en zal daardoor klachten veroorzaken. Stel dus altijd je stoel zorgvuldig in om de juiste zithouding aan te kunnen nemen.

 

Rugleuning

Bij het juist instellen van de rugleuning van je stoel is het belangrijk dat zowel de boven als onderrug voldoende steun krijgt. Ga daarbij goed rechtop zitten en houd je schouders en kin omhoog. Als je een ergonomische bureaustoel hebt kun je hem zo instellen dat de gehele rug goed ondersteund wordt terwijl je met je voeten plat op de grond kan zitten. Let daarbij ook goed op de hoogte van je bureau. Kun je overal nog goed bij terwijl je op een juiste manier zit?

zithouding

 

Armleuningen

De armleuningen van je bureau stoel staan op de juiste manier ingesteld wanneer je armen goed ondersteund worden. Let daarbij op dat je schouders niet te veel opgetrokken zijn maar juist kunnen ontspannen. Voor iemand die veel achter een computer of laptop werkt is het belangrijk om voldoende bewegingsruimte te hebben voor beide armen. Kan je makkelijk je muis bewegen en krijg je voldoende steun van je bureau?

 

Scherm

Voor wie hele dagen achter een computer werkt is een juiste zithouding van groot belang. Maar ook de plaats van je beeldscherm is heel belangrijk om geen lichamelijke klachten te krijgen. De combinatie van een goede zithouding en een beeldscherm wat op de juiste manier is afgesteld zorgt ervoor dat je lang achter elkaar door kan werken zonder dat je lichamelijke klachten krijgt. Besteed daarom aandacht aan het inrichten van je bureau. Kan je alles goed overzien wanneer je op de juiste manier zit?

Weet jij nog een tip voor de juiste zithouding? Laat het dan weten in een reactie hieronder.