Botox, dit middel krijgt vaak zeeën kritiek over zich heen. We worden platgegooid met feiten en fabels over Botox, maar hoe zit het nu echt? Wij hebben 6 feiten over Botox op een rijtje gezet!

1 –  Botox is gemaakt van een bacteriële toxine

Het is eigenlijk een neurotoxisch eiwit genaamd botulinum toxine of BTX.  Het neurotoxine wordt gevormd uit de bacterie Clostridium botulinum. In 1895, werd door Emile van Ermengem, hoogleraar bacteriologie en een student van Robert Koch, de Clostridium botulinum correct beschreven als de bacteriële bron van de toxine. Van Ermengem isoleerde de bacterie, volgde de groei ervan en beschreef de toxine, die later werd gezuiverd door P. Tessmer Snipe en Hermann Sommer.

In de jaren ’50 en ’60 werd de toxine in de geneeskunde gebruikt. Dr. Vernon Brook toonde aan dat Botuline Toxine het acetylcholine blokkeerde van de motorische zenuwuiteinden. Het middel zorgt er dus voor dat de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de betreffende spieren stagneert waardoor de spieren tijdelijk stil worden gehouden.  

In 1980 wist Scott overtuigend bewijs te leveren dat Botuline Toxine zowel een veilig als effectief alternatief is voor het niet chirurgisch corrigeren van strabismus. Hij suggereerde ook dat Botuline Toxine mogelijk nuttig kon zijn bij het behandelen van andere gezondheidsproblemen, die te maken hadden met hyperactiviteit of spierspasmen.  

2 –  Het wordt vanaf 2002 gebruikt voor cosmetische doeleinden

Ruim 23 jaar geleden stelden wetenschappers voor het eerst voor dat Botulinum toxine kan worden gebruikt om fijne lijntjes en rimpels te elimineren. Daarvóór, in 2000, werd het reeds goedgekeurd door de FDA voor gebruik bij de behandeling van nek- en schouder spasmen. In 2002 werd het officieel goedgekeurd door de FDA voor klinisch gebruik. De eerste succesvolle cosmetische toepassingen medio jaren ’80 worden ook toegeschreven aan Dr. Scott. Echter werd pas in de vroege jaren ’90 systematisch onderzoek gedaan naar de effecten voor gezichtsverjonging en wel door Alastair en Jean Carruthers. In 2002 werd Botox goedgekeurd voor gebruik bij de behandeling van fronslijnen. In het eerste jaar na goedkeuring door de FDA ondergingen in Amerika alleen al tussen de 1,2 en 1,6 miljoen mensen een cosmetische behandeling met Botox.

3 –  Een van de eerste toepassingen voor Botox was voor scheelzien

De oogarts Alan B. Scott kreeg goedkeuring voor het testen van de spierverslappende effecten van Botox. Dit onderzoek leidde in 1978 tot goedkeuring van het gebruik voor het corrigeren van scheelzien bij menselijke vrijwilligers. Oorspronkelijk geïdentificeerd als een toxine van Clostridium botulinum bacteriën, werd Botox eerst gebruikt in 1977 voor de behandeling van strabismus, een probleem met de oogspieren. De Food and Drug Administration goedgekeurd in 1989 voor dit doel. Toen het later werd gebruikt om ongecontroleerde spierspasmen behandelen in aanwezigheid patiënten had minder rimpels in de huid die over de behandelde spieren.

botox feiten 2

Lees ook: Dit zijn de 3 afvaltrends van 2018!

4 – Doeltreffende behandeling voor het verminderen van zweten

Miljoenen mensen over de hele wereld lijden aan hyperhidrosis oftewel overmatig zweten. Botox kan worden geïnjecteerd in gebieden met overactieve zweetklieren (zoals de hoofdhuid, oksels, handen en voeten) ter behandeling van deze aandoening.

5 – Een goedgekeurde behandeling voor overactieve blaas

In 2013 keurde de FDA goed dat Botox werd gebruikt bij de behandeling van volwassenen die lijden aan een overactieve blaas. Dit is een aandoening die naar schatting 33 miljoen mannen en vrouwen in de Verenigde Staten beïnvloedt. Ook botox voor mannen is de afgelopen jaren populair geworden. Wie had ooit kunnen bevroeden dat een toxine de wereld zo veel goed zou doen!

6 – Botox kan helpen bij chronische migraine en spierspanningshoofdpijn

Ook kan botox een effectief middel zijn voor migrainepatiënten. In 2010 keurde de FDA het goed voor gebruik bij de behandeling van chronische migraine. Behandeling van chronische migraine met botuline toxines wordt zelfs sinds vorig jaar vergoed door de zorgverzekeraars.

Wat zijn jouw ervaringen met Botox? Laat het ons weten in de reacties hieronder!