Van tijd tot tijd krijgen veel mensen het idee dat het noodzakelijk is om af te vallen. Nu het aantal zonnige dagen toeneemt is het tijd om daar extra aandacht aan te besteden zodat je met een positief zelfbeeld de warme dagen kan begroeten. De grote vraag is altijd hoe je het beste kunt afvallen. Ga je voor een caloriearm dieet of ga je juist letten op het aantal koolhydraten. Als je simpelweg onderstaande tips volgt, vliegen de kilo’s eraf en toon je met een glimlach je mooie figuur.

Crash dieet

Volgens vele is dit het meest effectieve dieet. Het is echter niet voor iedereen weggelegd. Als je dit dieet volgt is het belangrijk dat je weet wat je binnen krijgt. De essentie van het crash dieet is het beperken van het aantal calorieën en het aantal koolhydraten. Je dwingt je lichaam daarmee om de aanwezige vetreserves aan te spreken en deze als brandstof te gebruiken. De inname van het aantal (plantaardige) eiwitten is belangrijk als je dit dieet langere tijd wilt volgen.

Caloriearm dieet

Zoals de naam al zegt, richt dit dieet zich op het beperken van het aantal calorieën. Door een lager aantal calorieën val je af omdat je lichaam niet meer alle energie uit je voeding kan halen. Zorg er wel voor je lichaam voldoende andere voedingsstoffen binnen krijgt.

Biologisch verantwoord eten

Niks is beter voor je lichaam dan gezonde voeding. Biologische producten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen zonder onnodige toevoegingen. Je krijgt op die manier niks binnen wat je niet nodig hebt en dat merk je uiteindelijk in je gewicht. Geen toegevoegde suikers, geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Het resultaat is dat je beter in je vel gaat zitten en gewicht kwijt raakt. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Afvallen door de beweging te stimuleren

Verantwoord afvallen begint bij het toepassen van kennis over het lichaam. Uiteraard zul je veel gewicht kunnen verliezen door je voeding aan te passen. Onderschat alleen niet het belang van voldoende beweging. Door de verbranding van de voedingsstoffen te stimuleren optimaliseer je het lichaam. Veel bewegen zorgt ervoor dat het lichaam wordt geactiveerd. Niet voor niets zeggen voedingsdeskundigen dat beweging juist 30% van het resultaat bepalen als je gewicht wilt verliezen. Ga dus gerust naar de sportschool of verplicht jezelf om elke dag een stuk te fietsen of te lopen. Voldoende beweging vermindert daarnaast ook de kans op ziektes als diabetes.

Geen drie maar vier maaltijden

Het lichaam heeft de vervelende eigenschap dat het in staat is om een reservevoorraad aan te leggen. Dit doet het lichaam als het teveel voedingsstoffen binnenkrijgt. De overtollige hoeveelheden zal het lichaam omzetten in vet. Door de omvang van de maaltijden te beperken zorg je er dus voor dat je lichaam minder kan opslaan en de hoeveelheid vet wordt beperkt. Eet dus vaker kleinere porties.

Sla het ontbijt niet over

Vaak wordt gedacht dat het gunstig is om het ontbijt over te slaan als je gewicht wilt verliezen, verstandig is het echter niet. Maak juist van je ontbijt een feest door te kiezen voor een eiwitrijk ontbijt met voldoende vezels. Juist de vezels zijn van belang omdat deze de spijsvertering stimuleren. Dat kost energie en je dwingt je lichaam dus om de reservevoorraad aan te spreken om energie vrij te maken.