Eén van de lastigste trajecten wat een mens kan overkomen is die van het herstel en het afkicken van een verslaving. Of dit nu een alcohol, drugs of medicijnverslaving is. Alle verslavingen kennen eigen uitdagingen, óók een eet- of gameverslaving. Er zit echter wel verschil in de invloed van een drugsverslaving op een mens doordat de ene verslaving bijvoorbeeld alleen fysiek is, maar andere verslavingen ook mentaal afhankelijk maken. Drugsverslaving heeft als kenmerk dat het beide heeft, dit maakt afkicken van drugs één van de heftigste trajecten. Maar het is wellicht een cliché maar ook hier geldt; samen staan we sterk. Hoe peer support kan helpen bij het afkicken? Lees snel verder.

Wat is peer support?

Naast dat er een ervaren behandelaar of therapeut betrokken moet zijn bij een proces van herstel en afkicken zijn er meer zaken die van invloed kunnen zijn wanneer iemand in een afkickkliniek belandt. Een luisterend oor is ontzettend fijn, zowel van bekenden als onbekenden. Er is echter vaak maar één groep die een verslaafde écht begrijpt en dat zijn mensen die eenzelfde soort traject hebben doorgemaakt. Of het nu om een directe opname in een afkickkliniek ging of juist een lange sluimerende verslaving, herkenning zal bij een drugsverslaving al snel ontstaan. Elkaar supporten tijdens zo’n proces is dan ook ontzettend waardevol. Het gevoel van herkenning is ontzettend helend en behulpzaam.

Wat is peer support

Hetzelfde traject?

Niet iedereen doorloopt natuurlijk hetzelfde traject, want geen verslaving is hetzelfde. Toch zijn er altijd overeenkomsten. Peer support kan hier dan ook al snel invulling aan geven. Het is echter wel per situatie verschillend. Zo kan het behulpzaam zijn om juist iemand te koppelen die al bijna afgekickt is, aan iemand die juist in de beginfase van het proces zich bevindt. Het bieden van een luisterend oor maar ook het schetsen van perspectief, zijn dan zaken die het herstel kunnen bevorderen. Er zijn zelfs mensen die een stapje verder gaan en zich na een verslaving als ervaringsdeskundige laten omscholen tot therapeut. De resultaten bij dergelijke behandelingen zijn vaak zeer succesvol. Dit kent meerdere oorzaken, maar één daarvan is dat een therapeut dan niet direct bij de eerste de beste tegenslag in de stress schiet, maar het als een hobbelige weg naar herstel ziet. Hij of zij is immers ervaringsdeskundige, en heeft dezelfde hobbelige weg afgelegd.

Kortom, peer support is een onmisbare schakel in duurzaam herstel bij een drugsverslaving. Of dit nu gaat om een intervisie- of praatgroep van mensen die op hetzelfde punt in een afkickproces zitten, of juist ex-verslaafden die zich op verschillende niveaus bevinden. Het gevoel van herkenning en het ‘niet alleen zijn’ werken voor iedere verslaafde zeer helend.