Als werkgever wil je natuurlijk het liefst dat je werknemers gezond zijn. Minder ziekteverzuim is uiteraard bevorderlijk voor de progressie binnen het bedrijf. Vaak wordt voornamelijk rekening gehouden met fysieke gezondheid, maar ook mentale gezondheid is een veelvoorkomend issue. Met name bij branches waarbij stress een grote factor speelt. Hoe bevorder je de mentale gezondheid op kantoor? Wij hebben 4 tips op een rijtje gezet!

1 Bevorder het zelfvertrouwen

Onzekerheid is vaak de oorzaak van mentale problemen. Onzekerheid zorgt namelijk voor stress en daarnaast zitten onzeker werknemers vaak niet lekker in hun vel. Wat zijn nu oorzaken van onzekerheid op werk? Denk bijvoorbeeld aan:

– Niet gewaardeerd voelen

– Bang om baan te verliezen

Dit zijn slechts enkele factoren die ervoor kunnen zorgen dat een werknemer onzeker wordt. Maar hoe voorkom je nu onzekerheid op werk? Op gebied van baanzekerheid heb je als werkgever natuurlijk niet veel invloed, hier spelen veel meer factoren een rol. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je werknemers zich gewaardeerd voelen. Zo kun je zorgen voor een auto van de zaak, een professionele werkomgeving en bijvoorbeeld mooie naambadges. Een stijlvolle naambadge met magneet bijvoorbeeld. Zo voelt de werknemer zich meer gewaardeerd en vanzelfsprekend ook zelfverzekerder.

2 Verlaag de werkdruk

Een groot deel van de werknemers werkt te veel. In sommige branches is een werkweek van 50+ uur eerder gewoonte, dan uitzondering. Dit is natuurlijk veel te intensief en dit zal op de lange termijn gegarandeerd tot mentale en fysieke klachten zorgen. Het is belangrijk om geregeld te kijken hoe de werkdruk van je werknemers is. Iedereen is anders. Sommige werknemers kunnen eenvoudig lange dagen maken, terwijl andere werknemers daar niet mee om kunnen gaan.

Lees ook: De kracht van ‘nee zeggen’: 4 tips om dit vaker te doen!

3 Zorg voor een goede sfeer

Als laatste tip: zorg voor een goede band tussen collega’s. Veel mensen denk dat pesten iets is dat alleen bij kinderen gebeurd, maar ook op veel bedrijven wordt er geregeld gepest. Op een andere manier misschien, maar het effect is hetzelfde. Houd dit als werkgever in de gaten en organiseer geregeld teamuitjes waarbij iedereen betrokken is. Dit verbetert de sfeer op werk en zo kun je (kleine) pesterijen voorkomen.

4 Bied hulp aan

Zijn er toch werknemers die kampen met mentale problemen? Dan is het aan jou als werkgever om de helpende hand te bieden. Zorg dat werknemers de hulp krijgen die ze verdienen. Op de lange termijn zul jij hier de vruchten van plukken, aangezien een gelukkig werknemer veel meer waard is dan een werknemer die kampt met mentale problemen!

Heb jij weleens last gehad van mentale klachten op werk? Of ken jij een collega die hir last van had? Laat het ons weten in de reacties hieronder!