Pistachenoten zijn heerlijke nootjes die je vaak nog zelf uit hun schilletje moet halen voor je ze op kunt eten. De noten groeien aan de pistacheboom die we in goed Nederlands eigenlijk pimpernoot moeten noemen. De boom kan tot wel 10 meter hoog worden en draagt groene zaden met een harde schil die wij dus pistachenootjes of pistachios noemen. Wij kunnen haast niet stoppen met eten wanneer er een schaal van deze heerlijke nootjes voor ons staat. Daarom vroegen we ons af of deze pistachenoten eigenlijk gezond zijn!

Gezonde vetten

Je hebt vast wel eens gehoord dat noten gezond zijn en passen binnen een gevarieerd dieet. Noten bevatten namelijk veel goede vetten en dit geldt zeker ook voor pistachenoten. Meer dan 90% van al het vet in pistachenoten is namelijk onverzadigd vet. Dit is vet waar je niet dik van wordt en helpt bovendien om je cholesterol te verlagen. Het feit dat pistachenoten niet dikmakend zijn blijkt wel uit de Amerikaanse benaming voor deze noot: the skinny nut. De meest gezonde vorm van de pistachenoot is de rauwe onbewerkte noot. Ook kun je beter voor de ongepelde variant kiezen als je niet te veel wil eten. Doordat het pellen van pistachenoten het eetproces vertraagt blijkt uit onderzoek dat mensen die ongepelde pistachenoten aten ruim 40% meer nootjes naar binnen werkten.

Immuunsysteem

Een van de belangrijkste vitamines in pistachenoten is B6. Dit is een belangrijke vitamine voor je immuunsysteem omdat vitamine B6 de hersenen helpt om infecties te bestrijden. Ook de aanmaak van nieuwe bloedcellen en de werking van de lymfeklieren en het hart kan door het eten van pistachenoten gestimuleerd worden. Voor een sterk immuunsysteem zijn pistachenoten dus een lekker en goed idee.

Aminozuren

Een wat onverwachte maar daarom niet minder nuttige werking is de positieve invloed van pistachenoten bij erectieproblemen. Wetenschappers hebben ontdekt dat door iedere dag 100 gram pistachenoten te eten, erectieproblemen bij een groep mannen van middelbare leeftijd met wel 50% verminderden. De reden voor dit effect heeft waarschijnlijk te maken met de aminozuren die de naam L-Arginine dragen. Deze aminozuren zorgen voor verwijding van de bloedvaten waardoor erectieproblemen sterk kunnen worden verminderd. Andere waardevolle voedingstoffen die veel voorkomen in pistachenoten zijn onder andere magnesium, ijzer, kalium en de vitamines B1, B2 en E.

Pistachenoten zijn in elke supermarkt verkrijgbaar en je kunt ze vaak ook net iets voordeliger op de markt kopen. Je kunt de pistachenoten tegenwoordig natuurlijk ook gewoon in verschillende vormen online bestellen tegen een scherpe prijs.