Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat relaties een positief effect hebben op je gezondheid. In dergelijke onderzoeken gaat het natuurlijk wel om stabiele relaties, waarbij er geen enorme problemen zijn. Een slechte relatie kan bijvoorbeeld een hoop stress met zich mee brengen, wat juist weer schade doet aan je gezondheid. Buiten kijf staat in ieder geval dat het inmiddels wel vastgesteld is dat verliefd zijn enorm goed is voor je gezondheid.

Minder stress

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen in een relatie veel minder vatbaar zijn voor stress dan mensen die geen relatie hebben. Daarbij moet natuurlijk wel de kanttekening worden geplaatst, zoals ook eerder al gezegd, dat het wel gaat om een stabiele liefdesrelatie. Zonder twijfel kun je zeggen dat een relatie hebben een hoop stress wegneemt en je dus als persoon ook in veel mindere mate hoeft te dealen met de negatieve gevolgen van stress. Stress lijkt vaak tot depressies, rusteloosheid en ga zo maar door. Het feit dat je in een relatie altijd iemand hebt om op terug te vallen, lijkt een stukje stress en onzekerheid weg te nemen.

Betere nachtrust

Minder stress betekent natuurlijk ook direct een betere nachtrust, wat zeer belangrijk is om te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Veel mensen liggen juist ’s nachts na te denken over de obstakels in hun leven, waardoor ze niet kunnen slapen. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt bovendien dat je beter slaapt als je naast iemand ligt.

Verbeterd immuunsysteem

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat gescheiden vrouwen een veel slechter immuunsysteem hebben dan vrouwen in een relatie. Het onderzoek, uitgevoerd onder leiding van professor Janice Kiecolt-Glasser, gaat zelfs verder: na een zware operatie als een overbruggingsoperatie, zouden vrouwen in een relatie 3x zoveel kans hebben om nog in leven te zijn na 15 jaar dan single vrouwen.

Minder pijn voelen

Het schijnt bovendien dat je minder pijn voelt als je verliefd bent. Hier zijn talloze onderzoeken over geweest. Als je een groep mensen fysieke pijn laat voelen, dan zijn verliefde mensen langer in staat om deze pijn te verdragen. Als ze bijvoorbeeld naar een foto van hun partner kijken, kunnen ze de pijn zelfs een heel stuk langer volhouden.

Liefde helpt tegen verslaving

Hierover is onderzoek gedaan onder ratten. Ratten die hun jeugd hebben doorgebracht met hun moeder en dus liefkozend zijn behandeld, hebben een minder grote kans om verslaafd te raken dan ratten die zonder moeder zijn opgegroeid. Dit heeft te maken met het feit dat het stofje in de hersenen dat verlangt naar morfine onderontwikkeld is.