Wanneer we ‘dank je wel’ tegen iemand zeggen omdat die persoon in kwestie iets voor je heeft betekend denken we vaak niet verder na over de achterliggende betekenis van het bedanken. Dankbaar zijn voor de grote en kleine gebeurtenissen in je leven kunnen je leven op een positieve manier veranderen en verrijken. Dankbaarheid is namelijk een zeer krachtige emotie. Wanneer dankbaarheid een belangrijke rol speelt in je leven zal je een positiever en gelukkiger mens zijn. Er is zelfs onderzoek gedaan naar de relatie tussen dankbaar zijn en gezond oud worden. Ben je benieuwd geworden naar de positieve werking van dankbaar zijn en wil je er zelf ook mee aan de slag? Lees dan snel verder naar de volgende 4 tips.

 

Dag afsluiten

Het beste moment om bezig te zijn met dankbaarheid is tijdens het afsluiten van je dag. Voor de meeste mensen is dit het moment voor het slapen gaan. Alle hectiek en drukte van de dag kun je achter je laten en je hebt even tijd voor jezelf. Neem op dit rustige tijdstip de ruimte om na te denken over de gebeurtenissen waarvoor je die dag dankbaar bent. Dit kunnen kleine en grote dingen zijn. Schrijf ze voor jezelf in een boekje en probeer dit dagelijks te herhalen totdat het routine wordt.

 

Doelen bereiken

Uit onderzoek is ook gebleken dat werknemers waarvan hun leidinggevende hen vaak bedankt en complimenten geeft harder werken en veel meer gemotiveerd zijn om door te werken dan wanneer een leidinggevende dit nooit doet. Dit laat zien hoe simpel maar krachtig de werking van dankbaarheid is. Door dankbaar te zijn zal het je ook makkelijk lukken om je doelen te behalen. Dankbaarheid trekt namelijk positieve energie aan welke je kan helpen om het doel te bereiken. Schrijf voor jezelf een duidelijk doel op papier en wees dankbaar voor elke stap die je de richting van je doel maakt.

 

dankbaarheid

Lees ook: De kracht van nee zeggen. 4 tips om dit gemakkelijker te doen.

Lichamelijke gezondheid

Dankbaar zijn heeft niet alleen een grote positieve werking op je geestelijke gezondheid maar het heeft ook een positieve werking op je lichaam.Je zal door dankbaarheid minder stress en spanningen ervaren.  Dit wordt mede veroorzaakt door de neurotransmitters die medeverantwoordelijk zijn voor je stemming. Je wordt daardoor een positiever en energieker persoon.

 

Ontspanning

Een dankbare mindset zorgt voor een ontspannen lichaam. Daarnaast zorgt ontspanning ervoor dat je meer en gemakkelijker dankbaarheid toelaat in je leven. Zorg daarom voor voldoende ontspannings momenten in je leven. Schrap wat onbelangrijke zaken uit je agenda en neem de tijd om stil te staan bij wat je al hebt bereikt. Wees daar dankbaar voor en ontspan jezelf. Geniet van het mooie leven!

 

Heb jij nog een tip om meer bezig te zijn met dankbaarheid? Laat het dan weten in een reactie hieronder.