Adem halen is zoiets vanzelfsprekend dat we er vaak niet eens meer bij stilstaan dat we het de hele dag door doen. Toch is op de juiste manier ademhalen belangrijk voor een goede gezondheid. Wanneer iemand voor een lange periode op de verkeerde manier ademend kunnen er verschillende gezondheidsklachten ontstaan. Zo kan je last krijgen van hyperventilatie, nek en rugklachten, hoofdpijn, duizeligheid en een vervelende onrust voelen. Het is dus van belang dat je op de juiste manier ademhaalt. Wil je weten wat de beste manier van adem halen is? Lees dan snel verder.

 

Verkeerd ademen

Wanneer weet je nou precies of je op een juiste manier ademhaalt? Dit kan je voor jezelf makkelijk controleren. Bij een verkeerde wordt er te snel en oppervlakkig geademd. Ook gaat de ribbenkast, schouders en borstbeen mee omhoog. Deze manier van adem halen geeft een hele gespannen houding waardoor er gemakkelijk hoofdpijn ontstaat.

adem halen

Lees ook: 4 tips bij overgangsklachten 

De juiste manier van ademhalen

Bij een normale ademhaling adem je in rust niet meer dan 9 a 11 keer per minuut. De ademhaling verloopt vooral via de buik welke rustig op en neer beweegt. Ook is het van belang om bij een juiste ademhaling volledige in en uit te ademen. Zo kunnen je longen het maximale uit de zuurstof halen die wordt geïnhaleerd. Je schouders en nek zijn op deze manier ontspannen.

 

 

Controleren van de ademhaling

Om te beoordelen of je op de juiste manier ademhaalt kan je het beste voor een spiegel gaan staan met een ontbloot boven lichaam. Let daarbij goed op wat je ziet bewegen tijdens het adem halen. Je buik is het gene wat je het meest moet zien bewegen en welke als het ware tot een bolletje wordt opgeblazen. Sluit daarna je ogen en voel of je goed doorademend en of je de lucht weer volledige uitblaast. In het begin zal het wat ongemakkelijk aanvoelen om op deze manier te ademen omdat je er normaal gesproken niet zo mee bezig bent.

 

Oefenen

Wanneer je een verkeerde ademhaling wilt afleren kun je het beste dagelijkse oefenen en beginnen met bewust ademen voor steeds 10 minuten achter elkaar. Ga op een rustige plek zitten en sluit je ogen om je goed te kunnen concentreren. Het tijdschema kan je langzaamaan steeds verder uitbreiden waardoor je op en duur vanzelf alleen nog maar op de juiste manier ademt.

adem halen

Oorzaak slechte ademhaling

Soms is er bij een verkeerde ademhaling meer aan de hand dan alleen de wijze waarop wordt geademd. Er zijn namelijk vele externe factoren die de ademhaling kunnen beïnvloeden. Denk daarbij aan stress of angst. Bij een van deze oorzaken is het belangrijk om eerst de onderliggende problemen aan te pakken en je daarna pas te focussen op de juiste manier van ademhalen.

 

Heb jij nog een andere tip? Laat het dan weten in een reactie hieronder!