Iedereen is wel eens terneergeslagen, bijvoorbeeld als iets niet lukt of als je een teleurstelling te verwerken hebt gekregen. Vaak zeggen we in de volksmond dat iemand zich dan ‘depri’ voelt. Van een echte depressie is geen sprake in dergelijke gevallen. Het terneergeslagen gevoel gaat vaak snel over en je gaat over tot de orde van de dag. Indien gevoelens van neerslachtigheid aanhouden en je daarnaast nog andere symptomen ervaart zoals een negatieve houding ten opzichte van de meeste alledaagse dingen, dan kan er sprake zijn van een depressie. Natuurlijk kun je een afspraak maken met de huisarts, je kan er ook voor kiezen om eerst aan de slag te gaan met natuurlijke geneesmiddelen tegen een depressie.

Omega-3 vetzuren

Visolie-supplementen kunnen bij sommige mensen symptomen van depressie verlichten. Sommige studies bij volwassenen suggereren dat omega-3-vetzuren gunstige uitwerking hebben bij de behandeling van milde tot matige depressie. Visolie is een goede bron van omega-3 vetzuren, die een belangrijke rol spelen in de hersenen. Mensen met depressie vertonen vaak lage waardes van specifieke stoffen in hun bloed zoals eicosapentaenoïczuur (EPA) en docosahexaenoïczuur (DHA). EPA en DHA kunnen worden gevonden in visolie. Als je een paar keer per week vis eet, kan het je lichaam van deze gezonde oliën voorzien. Voorbeelden van vissen met een hoge omega-3 vetzuren zijn sardines, zalm, haring, forel en ingeblikte witte tonijn (witte tonijn).

depressie 3

Lees ook: 4 tips voor een gezonde en snelle lunch to go!

Saffraan

Saffraan wordt traditioneel gebruikt als een kalmerende, antidepressieve en ontstekingsremmende stof. Dit mooie kruid heeft daarnaast ook een positieve impact op het maag-darmkanaal. Het helpt bij het ontspannen van de spieren van het spijsverteringskanaal om spasmen te verminderen en voedsel eemvoudiger te verteren, daarnaast is het een bekende eetlustversterker. Diverse onderzoeken tonen aan dat safranal en crocine in de crocusplant antidepressieve effecten kunnen hebben doordat de verhoudingen tussen dopamine, norepinefrine en serotonine stabiliseren. Saffraan heeft van nature grote hoeveelheden anti-oxidatieve carotenoïden (deze zijn onder andere verantwoordelijk voor de oranje kleur van wortelen) en B-vitaminen. Uit onderoek blijkt verder dat de antioxidanten in saffraan het lichaam helpen om vrije radicalen op te ruimen en om hersencellen te helpen bij oxidatieve stress. Oxidatieve stress is een probleem bij mensen met stemmingsstoornissen en heeft dus direct te maken met depressieve klachten.

Zink

Wat heeft het mineraal zink te maken met depressies? Nou, meer dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat met mensen die depressieve klachten hebben, jusst een verlaagd zinkgehalte hebben. Daarnaast lijkt een laag zinkgehalte invloed te hebben op het immuunsysteem. De T-cellen in ons immuunsysteem, die infecties te lijf gaan, werken niet goed zonder zink en geven ook meer noodsignalen af. Dit resulteert in nog meer klachten. Voedingssupplementen die rijk zijn aan zink blijken antidepressieve effecten te hebben bij mensen en een succesvolle behandeling met antidepressiva zal het zinkgehalte verhogen. Dat laatste stukje informatie vertelt ons dat lage zinkgehaltes een biomarker voor depressie zijn, zink is echter niet het hele verhaal. Onder zware stressomstandigheden hebben we de neiging om ons te ontdoen van zink als gangbusters in onze urine, zweet en speeksel. Voedingssupplementen dus gebruiken bij depressies.

depressie 2

Zijn we nog dingen vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder!