Het is voor kleine kinderen erg belangrijk dat ze kunnen slapen in een gezonde kinderkamer. In dit artikel leggen we uit hoe het mogelijk is om te zorgen voor een gezonde kinderkamer. Alle ouders willen het beste voor hun kind, maar in sommige gevallen zijn ze er zelf debet aan dit niet helemaal tot uiting komt door de kinderkamer niet optimaal in te richten. Wil jij weten hoe je de kinderkamer zo gezond mogelijk inricht? Lees dan de tips in dit artikel.

Een goed geventileerde kamer is essentieel

De nummer 1 tip die wij kunnen geven om een gezonde babykamer te realiseren is ervoor zorgen dat de babykamer goed geventileerd is. Een slecht geventileerde kinderkamer kan slechte gevolgen hebben voor gezondheid van je baby. De slechte ventilatie kan ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in de kamer van een laag niveau is en dit kan leiden tot huidklachten of klachten met de luchtwegen. Dit is ook één van de voornaamste redenen dat je kind een slechte nachtrust heeft en onrustig slaapt. Zorg er daarom voor dat de kinderkamer goed geventileerd is zodat er een gezond klimaat heerst.

Plaats planten op de kinderkamer

Door planten te plaatsen in de kinderkamer kun je de luchtkwaliteit nog meer verbeteren. Een aantal planten hebben een luchtzuiverende werking en dit zorgt ervoor dat er meer zuurstof aanwezig kan zijn in de kamer. Planten zijn ook nog eens leuk voor de uitstraling! Enkele planten die je aan kunt schaffen voor een betere luchtkwaliteit zijn de Philodendron Monstera plant en een Areca goudpalm. De planten moeten uiteraard wel zo neergezet worden dat de kids er niet bij kunnen komen.

2 hoogslaper-met-bureau-grijs
© Petite Amélie

Goede kamertemperatuur

Als je wil dat je kind een goede nachtrust kan hebben dan is het belangrijk dat de temperatuur op de kamer niet te hoog is. Baby’s en peuters hebben geen hoge temperaturen nodig op de kamer om goed te kunnen slapen. Over het algemeen is een temperatuur van rond de 18 graden Celsius ideaal. Het is ook van belang dat de temperatuur op de kamer stabiel blijft zodat het lichaam van de kleine er aan kan wennen. Een goede optie om dit voor elkaar te krijgen is ruiten van dubbel glas. Hierdoor zal de verwarming ook niet aan en uit springen en zal de temperatuur op de kamer constant blijven.

Pas op met schadelijke stoffen

Schadelijke stoffen kunnen zeer slecht zijn voor de gezondheid van de baby. Het is daarom belangrijk om de kinderkamer op tijd te verven en in te richten. Chemische en schadelijke dampen van meubels, gordijnen, isolatiemateriaal, vloeren en verf kunnen nog lang vrijkomen. Zorg er daarom voor dat de kans zo klein mogelijk is dat schadelijke stoffen de luchtkwaliteit in de kamer kunnen aantasten. De babykamer moet dus tijdig in gereedheid worden gebracht zodat de baby geen last van deze chemische stoffen heeft. Als je het kinderbedje of de hoogslapers nog een ander kleurtje wil geven, doe dit dan tijdig zodat de verf niet meer schadelijk is.