Gehoorschade komt de laatste jaren steeds vaker voor bij meerdere Nederlanders en dit is een verontrustende statistiek. Onderzoek van het RIVM heeft uitgewezen dat in de laatste decennia steeds meer mensen last krijgen van doofheid en oorsuizen. Met name een groeiend aantal jongeren heeft te maken met gehoorschade en dit is grotendeels te wijten aan harde muziek in discotheken, tijdens concerten of doordat ze het volume van de koptelefoon tijdens het luisteren van muziek of bij het gamen te hoog hebben staan. Omdat onze oren met een te hoge geluidsblootstelling te maken wordt de kans groter dat er blijvende gehoorschade veroorzaakt kan worden. Niemand wil te maken krijgen met blijvende oorsuizen en dat soort problemen dus daarom is het belangrijk om dit te voorkomen. In dit artikel geven wij 4 tips hoe je gehoorschade kunt voorkomen.
Draag gehoorbescherming
Voor de mensen die vaak in een luidruchtige omgeving aanwezig moeten zijn tijdens het werken of in hun vrije tijd is het zeker aan te raden om gehoorbescherming te dragen. Zoals je weet wordt er in uitgaansgelegenheden zoals discotheken en bars vaak harde muziek gedraaid. Als je wil voorkomen dat je gehoorschade krijgt door te harde muziek dan is het een goed idee om oordopjes in te doen. Deze oordopjes zullen ervoor zorgen dat je geen gehoorschade op zal lopen. Als je werkzaam bent in de bouw of je hebt een beroep waar je veel met lawaai te maken krijgt, dan ben je meestal verplicht om gehoorbescherming te dragen. Door robuuste oorkappen te dragen heb je genoeg demping om gehoorschade te voorkomen. Heb je in het verleden toch al enige gehoorschade opgelopen dan kan een hoortoestel wellicht een goede oplossing zijn om je gehoor enigszins te verbeteren. Als je een aanvullende zorgverzekering hebt dan kost dit je niet heel veel.
Luister muziek niet met oordopjes maar met een koptelefoon
Als je ervan houdt om muziek te luisteren dan is het een goed idee om dit niet met oordopjes te doen maar met een koptelefoon. Door met een koptelefoon naar je favoriete liedjes te luisteren en het geluid niet al te hard te zetten kun je voorkomen dat je gehoorschade oploopt. Oordopjes druk je in je oor en daardoor kan je sneller schade oplopen aan je gehoorgang als het geluid te hard staat. Een koptelefoon gaat over je oor heen en daarom zal dit minder snel tot schade leiden als het geluidsniveau onder de 80 decibel blijft.
Geef je oren af en toe rust
Het is belangrijk om je oren af en toe rust te gunnen van muziek of lawaai. Las daarom enige pauzes in om je oren de tijd te geven om van al het geluid te herstellen. Je oren kunnen in principe best veel hebben. Bij een geluidsniveau tot 80 decibel (dB) zal er nog geen gehoorschade optreden maar als het geluidsniveau meer dan 100 decibel bereikt dan kan dit in sommige gevallen schade veroorzaken. Een te lange blootstelling aan lawaai kan er ook voor zorgen dat je blijvende gehoorschade op kunt lopen. Een hoortoestel kan in dit geval uitkomst bieden, maar voorkomen is beter dan genezen.