Pannenkoeken worden over de hele wereld gegeten. Dat is ook niet vreemd, aangezien je met een pannenkoek eigenlijk alle kanten op kunt. ’s Ochtends is een pannenkoek lekker met stroop of vers fruit, maar ook in de middag of als diner is een hartige pannenkoek met spek uitermate geschikt. Daarnaast worden pannenkoeken in veel eetculturen gegeten als dessert. Het voordeel van pannenkoeken maken is dat het niet moeilijk is en weinig tijd kost. Binnen twintig tot dertig minuten heb je een heerlijke maaltijd op tafel staan. Het nadeel aan pannenkoeken is wellicht dat ze, mede afhankelijk van de topping, behoorlijk ongezond kunnen zijn. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook gezonde pannenkoeken, waarin meer gebruik wordt gemaakt van plantaardige producten en waarin veel minder vet en suiker zit. Wij geven je een aantal tips voor het maken van gezonde pannenkoeken. 

Vervang melk en tarwemeel

Twee ingrediënten die er mede voor zorgen dat een pannenkoek ongezond wordt, zijn melk en (tarwe)meel. Gelukkig is het mogelijk om voor beide een gezond alternatief te gebruiken. Er zijn zelfs meerdere alternatieven mogelijk. In plaats van normale melk, zou je gebruik kunnen maken van plantaardige melk. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan amandelmelk of sojamelk. In plaats van normaal meel, kun je ook kiezen voor een gezondere en plantaardige vervanger. Denk bijvoorbeeld eens aan kokosmeel of boekweitmeel. Niet alleen zorgt dit voor minder vette pannenkoeken, ook bevat het minder suiker en zit het vol met fosfor, magnesium en kalium.

Vegan pannenkoeken

Gelukkig voor de vegans onder ons zijn er op het internet steeds meer lekkere vegan recepten voor pannenkoeken te vinden. Het grote voordeel aan vergan pannenkoeken, naast dat ze vegan zijn, is dat ze een stuk gezonder zijn dan normale pannenkoeken. Hoewel er genoeg smaakvolle vegan recepten te vinden zijn voor pannenkoeken, adviseren wij wel om altijd lekker veel fruit toe te voegen als topping. Dat zorgt er voor dat het nog smaakvoller en frisser wordt. Als je geen zin hebt om moeilijk te doen, kun je er voor kiezen om vegan pannenkoekenmix online te bestellen. Ook voor andere pannenkoekenmixen is het een aanrader om een kijkje te nemen op panash.nl

Gezonde toppings

Wat natuurlijk voor een groot deel bijdraagt aan hoe gezond of ongezond een pannenkoek is, is de topping. Als jij op elke pannenkoek een dikke laag stroop doet, dan is geen enkele pannenkoek uiteindelijk gezond. Nog beter is het om vooral gezonde toppings op de pannenkoek te doen. Er zijn bijvoorbeeld genoeg lekkere suikervervangers:

– Ahornsiroop: Deze siroop, die in Noord-Amerika bekend staat als maple syrup, is een siroop die wordt gemaakt van het sap van de esdoorn. Deze siroop bevat relatief weinig suiker en relatief veel mineralen.

– Rijststroop: rijststroop is een stuk minder zoet dan de stroop die wij kennen, maar het is wel veel gezonder. Het bevat minder suiker en juist meer vitaminen en mineralen. Als rijststroop niets voor jou is, kun je ook een van de andere moutstropen proberen. Er bestaat namelijk ook maisstroop, gerststroop en tarwestroop.

– Appelstroop: Misschien doe je al weleens appelstroop op je pannenkoek. Dan ben je goed bezig, aangezien appelstroop geen toegevoegde suikers bevat. In appelstroop zitten alleen natuurlijk suikers, wat uiteindelijk minder slecht voor je is.

– Vers fruit: wat vers fruit is een heerlijke en gezonde toevoeging aan je pannenkoeken.