Een hele hippe afvalmethode is het eiwitdieet. Wie een eiwitdieet volgt, eet logischerwijs relatief veel eiwitten en krijgt daardoor minder koolhydraten en vetten binnen. Het grootste voordeel van eiwitten is dat ze voor een verzadigd gevoel zorgen. Het stilt dus de honger die je bij veel andere diëten moet lijden. En doordat je minder vetten en koolhydraten eet, val je dus af. 

In welke voedselproducten zitten veel eiwitten?

Logischerwijs moet je veel eiwitrijke voedselproducten tot je nemen bij een eiwitdieet. Het voordeel van eiwitten is dat het in veel verschillende soorten voeding zit. Wie een eiwitdieet volgt, eet bijvoorbeeld vlees, groenten en zuivel. 

– Bij vlees moet je denken aan bijvoorbeeld biefstuk, gehakt of tartaar, maar ook aan kip of kalkoen. Ook verschillende vissoorten, zoals zalm, forel en verschillende zeevruchten bevatten veel eiwitten.

– Bij groenten moet je denken aan bijvoorbeeld spinazie, spruiten, asperges, bonen, maïs, bloemkool, broccoli en verschillende soorten bonen.

– Bij zuivel moet je denken aan kwark, kaas en Griekse yoghurt. 

Het is dus voor een vegetariër wel lastig om dit dieet te volgen, laat staat voor een veganist. Het is wel mogelijk, maar dan is het wel belangrijk om zeer nauwkeurig in de gaten te houden of je wel genoeg eiwitten tot je krijgt. Het is dan vooral belangrijk om veel zaden, bonen en zilvervliesrijst te eten, om zo toch nog de benodigde hoeveelheid proteïne tot je te krijgen. Als je merkt dat je daar moeite mee hebt, dan is het wellicht verstandig om een ander dieet te volgen.

Veganistisch

Het is je misschien opgevallen dat je bij een eiwitdieet veel dierlijke producten moet eten. Dat heeft te maken met de hoge kwaliteit eiwitten die aanwezig zijn in veel dierlijke producten. Toch kan dit ook prima in combinatie met een vegetarisch of veganistisch dieet. Denk aan noten, zaden, maar ook veel veganistische vleesvervangers zitten vol met eiwitten. En dan hebben we het nog niet eens over de veganistische eiwitshakes gehad. Kortom, het aanbod is gigantisch en ook als je geen dierlijke producten tot je neemt, kun je prima het eiwitdieet volgen. 

Voordelen van een eiwitdieet

Omdat je lichaam op het begin niet gewend is aan de grote hoeveelheid eiwitten, zal het zich moeten aanpassen. Eiwitten zijn namelijk een andere energiebron dan koolhydraten. Je lichaam zal om zich aan te kunnen passen dan tijdelijk meer calorieën verbranden, met als gevolg dat je de eerste weken wel 2 tot 3 kilo per week kunt afvallen. Het prettige van dit dieet is echter ook dat je het kunt gebruiken om op gewicht te blijven wanneer je je doelen hebt bereikt. Andere voordelen zijn bijvoorbeeld dat je weinig honger zult hebben, dat je minder last hebt van schommelingen in de bloedsuikerspiegel en dat je weinig spiermassa verliest. Sterker nog, eiwitten zijn van belang voor het herstel van je spieren. Daarom drinken veel fanatieke sporters eiwitshakes.  

Nadelen van een eiwitdieet

Er zitten helaas ook nadelen aan een eiwitdieet. Bekend is dat sommige mensen door het eten van veel eiwitten last krijgen van winderigheid, slechte adem en een slechte huid. Daarnaast kan het vooral in het begin voor hoofpijnaanvallen zorgen, omdat je lichaam moet het wennen aan het feit dat het minder koolhydraten binnenkrijgt. Je zou er daarom voor kunnen kiezen om het eten van koolhydraten langzaam af te bouwen in plaats van “cold turkey” te stoppen met het eten van koolhydraten.