Magnesium krijgen we normaal gesproken binnen via ons eten. Maar in de huidige samenleving kiezen we steeds vaker voor een ongezonde hap en laten we gezonde voeding te vaak staan. Door het gebrek van gezonde voeding en de stress die veel mensen tegenwoordig ervaren ontstaat er bij veel mensen een magnesiumtekort. Uit een onderzoek is gebleken dat ruim 60% van de wereldbevolking een tekort aan magnesium heeft.

Waarom is magnesium belangrijk?

Een magnesiumtekort is niet direct gevaarlijk, maar ook niet gezond voor je lichaam. Op langer termijn kan het magnesiumtekort wel voor zeer gevaarlijke problemen in je lichaam zorgen. Zo heb je een verhoogde kans op diabetes, beroerte en kanker. Meer dan 18000 functies in ons lichaam hebben deze mineralen nodig om te kunnen functioneren. Als je te weinig voedsel eet met voldoende magnesium, ontstaat er uiteindelijk een tekort aan deze stof in je lichaam.

Als je lichaam geen magnesium toegediend krijgt dan zal je lichaam geen energie meer kunnen aanmaken, belangrijke hormonen worden niet meer aangemaakt en het aanspannen of ontspannen van je spieren gaat steeds moeilijker. Magnesium is daarom een erg belangrijke stof voor je lichaam. Maar hoe herken je een magnesiumtekort? In dit artikel vertellen wij je daar alles over.

magnesiumtekort 2

Lees ook: Handige tips voor gezond haar in de winter!

Het herkennen van magnesiumtekort

Magnesiumtekort is niet iets wat de arts snel herkent. De gemiddelde huisarts krijgt onvoldoende studie over de gezondheid in combinatie met voeding. De symptomen van magnesiumtekort kunnen namelijk ook vaak in verband worden gebracht met andere lichamelijke problemen. In eerste instantie worden veel van de symptomen afgedaan als stress gerelateerde klachten, niet als symptomen van een tekort aan magnesium.

De volgende symptomen kunnen wijzen op een tekort aan magnesium:

Spierkrampen

Heb je vaak last van spierkrampen? Dan kan dit wijzen op een tekort aan magnesium. Met spierkrampen bedoelen we geen spierpijn na het sporten, maar krampen die je op elk willekeurig moment van de dag ervaart in je spieren.

Hoge bloeddruk

Dit is een symptoom dat niet gemakkelijk te constateren is. Veel mensen hebben geen bloeddrukmeter in huis en zijn afhankelijk van de arts. Maar een hoge bloeddruk kan zeker wijzen naar een tekort aan magnesium. De hoge bloeddruk kan weer in combinatie gaan met hartkloppingen, dit is altijd een gegronde reden om direct aan de bel te trekken bij je huisarts.

Hoofdpijn

Ook hoofdpijn is een symptoom dat door artsen al snel als stres symptoom zal worden aangeduid. Toch is hoofdpijn één van de belangrijkste alarmsignalen voor een mogelijk magnesiumtekort.

Extreme vermoeidheid

Ben je altijd moe en duik je het liefst na enkele uren dat je wakker bent alweer je bent in? Dan is het belangrijk om te onderzoeken waar deze vermoeidheidsklachten precies vandaan komen. Als je bepaalde stoffen in je lijft tekort komt, zoals magnesium, dan is er een grote kans op extreme vermoeidheid.

Menstruatiekrampen

Dit symptoom is een symptoom waar je als man geen last van kan hebben. Maar voor vrouwen kunnen er verschillende soorten menstruatiekrampen optreden. Pijnlijk en het heeft zeker niet altijd te maken met je menstruatie.

Slapeloosheid en moeilijk slapen

Kom je moeilijk in slaap of je heb last van slapeloosheid? Soms kan dit betekenen dan je een magnesiumtekort hebt. Vaak heb je dit symptoom in combinatie met schrikreacties in je slaap. Je denkt dan bijvoorbeeld dat je naar beneden gaat vallen en schrikt wakker.

Tip: Denk je dat je een tekort aan magnesium hebt? Probeer dan eens een langere periode veel groene bladgroenten, bananen, noten, zaden, bonen, linzen en volle granen te eten. In deze producten is het mineraal in grote hoeveelheid aanwezig en dit kan zorgen dat je snel van je klachten af bent. Wil je weten hoeveel magnesium je per dag binnen moet krijgen? Kijk dan op de website zobegaafd.nl voor de aanbevolen hoeveelheid magnesium en andere informatie over magnesium.

Huisarts

Het is gevaarlijk om zomaar extra magnesiumtabletten te slikken. Mochten jouw problemen aanhouden raadpleeg dan meteen een arts. Je kunt je arts altijd vertellen dat je denkt dat je een tekort aan magnesium in je lichaam hebt. De huisarts zal door middel van een test de bloedwaarde en de celwaarde meten. Met deze test is een magnesiumtekort goed vast te stellen. De dokter zal je vervolgens ook een advies geven om tijdelijk magnesiumtabletten te gaan slikken. Dit is een tijdelijke oplossing, uiteindelijk moet je jouw eetgewoonte veranderen en zal je lichaam zijn tekorten uit zichzelf weer kunnen aanvullen.