De wereld is in de ban van een pandemie en de meeste landen treffen strenge maatregelen. Zo ook Nederland. We zitten niet in een absolute lockdown zoals in Spanje, Italië en Frankrijk, maar toch worden we redelijk beperkt. De horeca is dicht, bioscopen zijn gesloten, maar ook sportscholen en andere ruimtes waar je kunt sporten. En dit terwijl sporten juist zo belangrijk is. Door te sporten verhoog je namelijk je weerstand en ben je minder vatbaar voor virussen. Thuis sporten is dus de enige optie. Maar hoe pak je dit aan?

Thuis sporten

Gelukkig kun je thuis ook het een en ander aan sport doen. En daar hoef je echt geen complete sportschool voor in huis te halen. Nee, met een paar simpele attributen kun je thuis ook heerlijk trainen. Bijvoorbeeld met een resistance band. In dit artikel zullen we je uitgebreid vertellen hoe je hiermee kunt trainen.

Weerstandsband

Een weerstandsband, ook wel bekend als ‘resistance band’ is een fitnessband waarmee je oefeningen kunt doen. Deze banden worden gebruikt door topsporters en dat is niet voor niets. Hier kun je namelijk een full-body work-out mee doen. En je hebt verder niets nodig. Geen dure fitnessapparatuur die zeeën van ruimte in neemt. Nee, alleen jij en je weerstandsband.

 

Hoe werkt het?

Maar hoe werkt het precies? Trainen met een weerstandsband? Het werkt super eenvoudig. De weerstandsband is als het ware een sterkelastiek van rubber. Wanneer je hieraan trekt biedt de resistance band weerstand. Dit kost kracht en zorgt er dus voor dat je spieren zich aanspannen. Er zijn verschillende types weerstandsbanden, voor verschillende niveaus. Je kunt hiermee natuurlijk je armen trainen, maar bijvoorbeeld ook je benen. In principe je hele lichaam!

Wie gebruikt een weerstandsband?

Weerstandsbanden worden veel gebruikt in de topsport. Denk bijvoorbeeld aan boksers en gewichtheffers, maar ook schaatsers en voetballers. Ook voor sporters die herstellen van een blessure is de weerstandsband ideaal. Hiermee kun je stapje voor stapje je spieren trainen zonder ze te overbelasten.

Waarom een weerstandsband gebruiken?

Wat maakt de weerstandsband zo populair? Ten eerste is deze fitnessband erg compact. Hij neemt geen ruimte in, dus je hoeft geen aparte kamer in te richten om te sporten. Ook kun je hem – als we straks weer mogen reizen – eenvoudig meenemen op vakantie. Daarnaast is de kans op blessures bij gebruik van een weerstandsband minimaal. Wanneer je traint met zware gewichten, dan is de kans op overbelasting van de spieren erg aanwezig. Bij de weerstandsband loop je dit risico niet.

Kortom, met een weerstandsband kun je een full-body work out doen, gewoon vanuit je woonkamer. Zo blijf je fit en gezond en verhoog je je immuunsysteem.