We behoren dagelijks voldoende vitamines binnen te krijgen voor een goede werking van ons lichaam. Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in ons eten en drinken en kunnen bijna nooit zelf door het lichaam aangemaakt worden. Bij een verminderde weerstand of een tijdelijk slecht eetpatroon, kan het voorkomen dat je een tekort opbouwt. Vitaminesupplementen kunnen dan uitkomst bieden, aangezien je hiermee eenvoudig je dagelijkse hoeveelheid met vitamines kunt verhogen. We hebben de belangrijkste vitamines op een rijtje gezet.

Antioxidanten

Vooral van de vitamines die tot de antioxidanten behoren wil je geen tekort hebben. Antioxidanten ruimen namelijk vrije radicalen op. Vrije radicalen kunnen schade brengen aan weefsels en cellen. Door voldoende antioxidanten binnen te krijgen zou je op lange termijn bijvoorbeeld de kans op kanker, hart- en vaatziekten en een beschadigd zenuwstelsel kunnen verkleinen. De volgende vitamines behoren tot de groep antioxidanten:

Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke antioxidant. Daarnaast levert het ook een bijdrage aan een goede weerstand. Wanneer je een tekort aan deze vitamine hebt kun je een verzwakt immuunsysteem krijgen en een vertraagde genezing van wondjes. Je krijgt vitamine C binnen door het eten van groenten en fruit.

Vitamine E

Een andere antioxidant is vitamine E. Deze vitamine beschermt cellen, weefsels en het bloed. Vitamine E is erg belangrijk voor de stofwisseling in je cellen. Wanneer je een tekort aan deze vitamine hebt, kun je bijvoorbeeld last krijgen van spierzwakte en bloedarmoede. Je krijgt het binnen via groenten, fruit, brood, noten en zaden, graanproducten en margarine. Wanneer eten verhit wordt, zal vitamine E afgebroken worden.

Overige vitamines

Er zijn nog meer vitamines die belangrijk voor het functioneren van ons lichaam zijn. Dit zijn dan wel geen antioxidanten, maar ze hebben nog steeds een groot effect op je gezondheid.

Vitamine A

Vitamine A zorgt voor een gezonde weerstand, gezichtsvermogen, tandvlees, haar en huid. Je vindt deze vitamine vooral in lever, maar ook in vis en margarine. Een andere vorm van vitamine A is bèta-caroteen. Dit wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A. Je krijgt bèta-caroteen binnen via wortels, mango’s, mandarijnen en groene bladgroenten.

Vitamine B11

Vitamine B11 (foliumzuur) is met name belangrijk voor zwangere vrouwen. Voor een gezonde zwangerschap wordt aangeraden om het liefst al voor het zwanger worden te beginnen met het slikken van supplementen met foliumzuur. Hierdoor wordt de kans op bijvoorbeeld een open ruggetje verkleind, aangezien de vitamine zorgt voor een goede celdeling.

Vitamine D

Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Om dit aan te maken heb je echter wel genoeg zonlicht nodig. Vooral bij mensen die veel binnen zitten of een donkere huid hebben kan een tekort aan vitamine D ontstaan. Je hebt vitamine D nodig voor een goede werking van je spieren en afweersysteem. Ook zorgt het voor stevige botten en tanden.

Er zijn heel wat vitamines die je dagelijks moet binnenkrijgen. Bij een tekort aan deze vitamines kun je verschillende gezondheidsklachten gaan ervaren. Het is soms verstandig vitamines te suppleren om een tekort te voorkomen.