Een CT-scan is een onderzoek aan de hand waarvan artsen een diagnose kunnen geven over klachten die je ervaart. CT staat voor computed tomography, een methode van diagnostische medische beeldvormingstechnologie waarbij je lichaamsdelen worden gescand met behulp van een röntgenscan met een computer om een serie van scans over verschillende secties van één as van je lichaam te maken. Het resulterende 3D-beeld met een weergave van skelet, organen en weefsel, kan worden geïnterpreteerd door artsen en beoordeeld op afwijkingen.

Het kan voorkomen: je bent verder gezond maar hebt bepaalde lichamelijke klachten die niet goed verklaard kunnen worden. Je wilt geen omvattende ingreep, maar wel weten waar je klachten vandaan komen. Je gezondheid heeft vanzelfsprekend je hoogste prioriteit. Dan kan een MRI-scan of eventueel een CT-scan uitkomst bieden.

Waar kan de CT-scan uitsluitsel over bieden?

CT-scans worden gebruikt om ziekte of letsel op te speuren in verschillende delen van het menselijk lichaam. Zo wordt een scan vaak gebruikt om tumoren of afwijkingen in bloedvaten te constateren. Een scan kan gebruikt worden bij klachten in het hoofd, de maagstreek of de borststreek, en rondom het hart. Het kan blessures ontdekken, maar ook bijvoorbeeld vernauwingen in bloedvaten die leiden tot een beroerte, of de kwaliteit van de longcapaciteit in kaart brengen. Ook verschillende vormen van tumoren zoals longkanker kunnen tijdig opgespoord worden, waardoor het voor bepaalde demografische groepen met een hogere risicofactor zoals ex-rokers baat kan hebben om een CT-scan te nemen, om longkanker vroegtijdig te constateren.De CT-scan heeft voordelen boven de traditionele vormen van röntgenfoto’s, vooral als het aankomt op accuraatheid. Echter wordt een CT-scan niet zomaar ingezet, aangezien er gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling.

Hoe werkt de CT-scan?

Bij de CT-scan lig je in een behandelruimte, in een tunnelvormig apparaat, om de lichaamsdelen in kwestie te onderzoeken. De CT-scan zelf zal ongeveer 15 minuten in beslag nemen, terwijl het gehele onderzoek een half uur tot een uur beslaat. Het onderzoek zelf is geheel pijnloos. Je krijgt direct na het onderzoek de resultaten, zodat je weet waar je aan toe bent. Een radioloog zal de resultaten met je bespreken en, indien nodig, vervolgstappen ondernemen.

Wanneer een ct-scan?

Een ct-scanner werkt met röntgenstralen en is dus niet geheel zonder risico’s. De röntgenstralen zijn veel sterker dan het geval is bij een normale röntgenfoto. Een CT-scan wordt dus niet voor het minste of geringste ingezet. Een CT-scan wordt uitsluitend gebruikt bij een medische indicatie of in geval van nood. Denk bijvoorbeeld aan een trauma na een ongeval of in een andere noodsituatie. In overige situaties wordt een MRI-scan gebruikt. Een MRI-scan maakt gebruik van magnetisch veld en niet van röntgenstralen en is dus minder schadelijk.

Privatescan

Wil je ook de gemoedsrust van een gezond lichaam? Bij www.privatescan.nl kun je zonder verwijzing van een arts terecht voor een MRI-scan of een CT-scan om uitsluitsel te krijgen over eventuele medische klachten die je ervaart. Bovendien kan een CT-scan van Privatescan zorgen voor de preventie van erfelijke ziekten en kunnen risicogroepen baat hebben bij de vroegtijdige diagnose van ernstige afwijkingen.

Privatescan biedt een persoonlijke benadering en kan snel handelen, waardoor je spoedig na het maken van een afspraak terecht kunt voor een MRI-scan of eventueel een CT-scan. Zij werken ook in het buitenland, dus een CT-scan Duitsland behoort ook tot de mogelijkheden!