Je hebt vast weleens van het woord Hernia gehoord. Er zijn tientallen verschillende aandoeningen die onder deze verzamelnaam vallen. Eén van de meest voorkomende hernia’s is de nekhernia. In dit artikel kijken we naar de symptomen en de behandeling van een nekhernia.

Wat is een nekhernia?

Een nekhernia is een aandoening waarbij de zenuwen in de nek als het ware klem zitten. Je nek bestaat uit verschillende wervels. Tussen deze wervels zitten kussentjes, ook wel tussenwervelschijven genoemd. Wanneer je last hebt van een nekhernia dan gaan deze kussentjes uitpuilen en druk uitoefenen op je zenuwen. Dit kan voor pijn in de nek, maar de meeste mensen ervaren pijn aan één arm. Daarnaast kun je last krijgen van tintelingen, krachtverlies in de armen en/of een slapend gevoel in de armen.

Prognose

Allereerst wordt er onderzoek gedaan. Op basis van de klachten zal de huisarts je lichaam onderzoeken. Voor het vaststellen van een nekhernia zijn geen röntgenfoto’s nodig. De huisarts kan op basis van de klachten en een fysiek onderzoek de nekhernia herkennen. Maar hoe werkt de behandeling van een nekhernia?

De behandeling van een nekhernia

Een nekhernia kan erg pijnlijk zijn, maar gaat in de meeste gevallen binnen twee maanden weer over. In eerste instantie bestaat de behandeling van de hernia uit het nemen van pijnstillers en (voorzichtig) blijven bewegen.

Pijnstillers bij een hernia

Pijnstillers die vaak gebruikt worden zijn paracetamol, ibuprofen, naproxen of diclofenac. In extreme gevallen kan de huisarts ook sterkere medicijnen zoals morfine en tramadol voorschrijven. Deze middelen hebben echter niet de voorkeur aangezien er bijwerkingen kunnen optreden.

Bewegen

Ondanks de pijn is het belangrijk om zoveel mogelijk dezelfde bewegingen te maken als je voorheen deed. Zo voorkom je dat je spieren en gewrichten stijf worden. Dit kan lastig zijn, maar het is essentieel. Zo voorkom je bijvoorbeeld een frozen shoulder.

Wanneer klachten niet weggaan

In de meeste gevallen gaat de hernia vanzelf over (bij 90% van de gevallen). In enkele gevallen zijn de klachten na een paar maanden nog aanwezig. Dan is het aan te raden om een afspraak met een neuroloog te maken. Samen met de neuroloog kun je vervolgens beslissen wat de volgende stap is. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld afwachten in de hoop op verbetering of een hernia operatie. Deze kun je bijvoorbeeld laten uitvoeren bij Helios Klinieken.

Heb jij weleens een nekhernia gehad of ken je iemand die last heeft gehad van een nekhernia? We horen graag je ervaringen. Laat het ons weten in de reacties hieronder!