De laatste jaren hoor je steeds vaker dat mensen rekening moeten houden met een bepaalde voedselallergie. Een allergie voor bepaalde voedselproducten kan heel vervelend zijn en soms zelfs levensbedreigende situaties veroorzaken. Een voedselallergie komt steeds vaker naar voren omdat er tegenwoordig meer over bekend is en er beter op getest kan worden. Wanneer je rekening moet houden met een voedselallergie kun je op de verpakkingen van voedselwaren precies aflezen wat voor ingrediënten het product bevat. Ook in restaurants is er vaak de mogelijkheid om aan te geven met welke voedselallergie er rekening gehouden moet worden. Er is dus in de loop van de jaren veel veranderd en verbeterd op het gebied van voedsel allergieën. Heb jij last van een allergie? Lees dan snel verder naar de volgende tips die je kunnen helpen bij het omgaan met een voedselallergie.

Bezoek een diëtist

Wanneer je net achter bent gekomen dat je een voedselallergie hebt zit je met veel vragen. Een bezoek aan een diëtist is dan ook een echte aanrader. Een diëtist kan je een passend advies geven en weet vaak ook een goede vervangers voor producten waar je niet tegen kunt. Ook kan ze je tips geven op het gebied van recepten zodat je maaltijden niet eentonig en saai hoeven te zijn wanneer je kampt met een voedselallergie.

voedselallergie

Lees ook: Wat te doen bij een zonneallergie? 

 

Let goed op tijdens vakanties

Thuis heb je vaak een vaste routine met eten en weet je goed welke producten je wel en welke je niet kunt eten. Vaak weet je ook goed in welke supermarkt je het beste de boodschappen kunt halen. Wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland is dat vaak even wennen. Kun je zomaar in ieder restaurant aanschuiven en overal je boodschappen halen? Neem dan ook de tijd om een supermarkt in de buurt te vinden waar ze de juiste producten verkopen. Schrijf belangrijke zaken op en vertaal deze naar de taal van het land. Overal ter wereld zijn er mensen met een voedselallergie dus overal zijn er aangepaste producten verkrijgbaar.

Pinda of notenallergie

De meeste voorkomende en meest gevaarlijke allergie is een noten allergie. Een pinda en een notenallergie is niet hetzelfde. Al wordt dit vaak wel gedacht. Pinda’s behoren namelijk niet tot de categorie noten maar peulvruchten. Het wordt vaak samen genoemd maar het kan dus zijn dat je allergisch bent voor een van de twee. Het is belangrijk om dit uit te zoeken voor een duidelijke diagnose.

 

Zorg voor medicatie

Hoewel je altijd je uiterste best doet om een allergische reactie te voorkomen kan het gebeuren dat je er per ongelijk toch een krijgt. Zorg ervoor dat je weet wat je moet doen in zo een vervelende situatie. Raak niet in paniek en zorg ervoor dat je zelf altijd de juiste medicatie bij de hand hebt. Wanneer je weet wat je moet doen kun je rustig blijven en kan de situatie vaak sneller worden opgelost. Houd ook altijd het nummer van je huisarts bij de hand.

 

Weet jij nog een goede tip bij voedselallergie? Laat het dan weten in een reactie hieronder.