Veel mensen vinden oorsmeer vies en poetsen dan ook wekelijks hun oren uit met wattenstaafjes of andere hulpmiddelen. Oorsmeer is nodig om de gehooringangen gezond te houden. Het is daarom belangrijk om niet altijd alle oorsmeer weg te halen uit je oren. Ben je benieuwd waarom mensen eigenlijk oorsmeer hebben en hoe je oorsmeer het beste kan verwijderen? Lees dan snel verder.

 

Hoe ontstaat oorsmeer?

Oorsmeer wordt ook wel cerumen genoemd. Het oorsmeer wordt geproduceerd door duizenden kleine haartjes die in het begin van de gehooringang aanwezig zijn. Er zijn twee verschillende soorten klieren die er samen voor zorgen dat er oorsmeer ontstaat. Dit zijn zweetklieren en talgklieren. Het is genetisch bepaald of je veel last hebt van oorsmeer of juist heel weinig. Het oorsmeer kan dan ook veel verschillende kleuren hebben. Van donkergeel tot haast doorzichtig. Vaak zit er in oorsmeer ook huidschilfers en kleine haartjes die het oor worden uitgewerkt. Het oor zorgt er zelf voor dat al deze afvalstoffen naar buiten worden gewerkt.

 

Stress

Door stress, pijn of angst kunnen de kliertjes meer oorsmeer gaan produceren. Het kan dus zijn dat je in sommige periodes in je leven meer last van oorsmeer zal hebben. Je zal tijdens deze periode je oren wat vaker voorzichtig schoon kunnen maken. Wat niet veel mensen weten is dat het oor ook in staat is om zichzelf te reinigen.  wanneer je een normale productie oorsmeer hebt is het dus helemaal niet nodig om het oor van binnen te reinigen met verschillende hulpmiddelen.


Lees ook: Voorkom zonnebrand 4 tips

Juiste manier van schoonmaken

Om het oor op een juiste manier te reinigen is het belangrijk dat je geen scherpe voorwerpen gebruikt. Veel mensen zijn geneigd om met een paperclip het oorsmeer als het ware uit het oor te schrapen. Echter kan dit veel problemen met zich mee brengen omdat het je trommelvlies kan beschadigen. Ook is een wattenstaafje niet het meest veilige hulpmiddel. Door te praten, lachen en gapen werkt het oor de korreltjes oorsmeer zelf naar buiten.

Beschermlaag

Oorsmeer kun je ook zien als een beschermlaag voor je oor. Het zorgt ervoor dat je oor niet nat wordt wanneer je een duik onder water neemt. En het beschermt je tegen insecten en viezigheid van buitenaf. Het smeer heeft dus een belangrijke functie voor je oor. Wanneer het oor veelvuldig op de verkeerde manier wordt gereinigd kunnen er problemen ontstaan zoals een ontsteking aan het trommelvlies. Wees dus voorzichtig bij het reinigen van je oren.

 

oorsmeer

 

De earscratcher

Dit apparaatje is door een arts in Terneuzen ontworpen om het verwijderen van oorsmeer op een veilige manier te laten verlopen, zonder dat er iets beschadigd kan raken in het oor zelf. De lengte van de lus is aangepast aan de gemiddelde oor lengte waardoor hij geschikt is voor iedereen. Toch zijn er veel KNO artsen op tegen. Zij vinden dat je zo min mogelijk objecten in het oor dient te stoppen om vervelende klachten zoals allergische reacties en verstopping van de gehooringang te voorkomen.

 

Ken jij nog een handige manier om oorsmeer te verwijderen? Laat het dan weten in een reactie hieronder.