Een grote groep patiënten die corona heeft gehad, kampt na maanden nog met ernstige klachten. Het gaat om oudere patiënten die op de IC hebben gelegen, maar ook jongeren die voorheen fit en gezond waren, maar toch slecht opknappen. Patiënten klagen over extreme vermoeidheid, pijn in de longen en weinig spierkracht. Sommige mensen zitten na maanden nog ziek thuis. Vrienden of werkgevers worden ongeduldig, iets wat de stress alleen maar erger maakt. Er is nu een naam voor deze klachten: long-covid.
Naar de osteopaat
Steeds meer long-covid-patiënten weten hun weg te vinden naar de osteopathie, een aanvullende behandelwijze die de mens in zijn geheel bekijkt. Ook osteopaat Sebastiaan de Ridder uit Den Haag ziet een toename van patiënten met long-covid. “Veel coronapatiënten kampen na corona met klachten aan de longen en het middenrif. Ook zijn de spieren in de nek en schouders vaak verkrampt, omdat die extra worden aangespannen bij het ademhalen.” Een osteopaat maakt die blokkades met zachte handgrepen los, waarna de patiënt weer dieper kan ademhalen en de organen in de buik hun beweeglijkheid en functies terugkrijgen. De Ridder: “Het lichaam gaat dan zelf aan de slag met herstellen. Patiënten merken dat ze meer energie krijgen, en dat is heel waardevol.”
Aanvulling met reguliere geneeskunde
Osteopathie is een zogenaamde complementaire geneeskunde, aanvullend dus. De Ridder: “Wij zullen een patiënt nooit adviseren om te stoppen met medicatie die door een specialist is voorgeschreven. We werken juist graag samen met psychologen, diëtisten, fysiotherapeuten, huisartsen en andere behandelaars. Voor de aanpak van langdurige COVID-19-klachten is een multidisciplinaire behandeling het meest effectief, zo is onze ervaring.”