Het revalideren na een knie- of heupoperatie kan in sommige gevallen best lastig zijn, ook al is dit meestal afhankelijk van de huidige gezondheid en leeftijd van de patiënt. Het is vanzelfsprekend dat oudere mensen meer moeite hebben met het revalideren na een operatie dan jongeren die kerngezond zijn. In dit artikel kom je meer te weten over de struikelblokken die er kunnen optreden tijdens het revalidatieproces van een knie- of heupoperatie.

Revalideren na een knieoperatie

Sporters, atleten en andere mensen die hobbymatig een sport beoefenen kunnen tijdens hun sportcarrière wel eens te maken krijgen met een knieblessure. Bij mensen die niet aan sport doen kan uiteraard ook een knieblessure natuurlijk voorkomen, bijvoorbeeld als je een ongeluk hebt gehad. De meeste knieblessures komen vooral voor bij mensen die een sport beoefenen. In sommige gevallen kan een operatie aan de knie dus nodig zijn. Je kunt je kruisbanden afscheuren en hetzelfde geldt voor je kniebanden. Bij dit soort blessures is het vaak zo dat er een knieoperatie uitgevoerd moet worden, zodat de blessure sneller verholpen wordt.

Hoelang je moet revalideren na een knieoperatie is heel erg afhankelijk van het soort blessure dat je hebt opgelopen. Bij een kruisbandoperatie moet je al snel denken aan een herstelperiode van 9 maanden tot een jaar en bij sommige meniscusblessures kan je binnen 6 maanden alweer je sport gaan beoefenen. Tijdens je revalidatie voer je oefeningen uit die eraan bijdragen dat je knie weer sneller sterker wordt. Je gaat dus veel tijd doorbrengen bij je fysiotherapeut.

Het revalidatieproces na een heupoperatie

Het revalidatieproces na een heupoperatie kan snel verlopen. Als je een nieuwe heup hebt gekregen door middel van een heupoperatie dan begint het revalidatieproces al op de dag van de operatie en anders de dag erna, afhankelijk van of er gebruikgemaakt wordt van de Rapid Recovery-methode. Ook bij het revalidatieproces na een heupoperatie krijg je te maken met een fysiotherapeut. Deze laat je oefeningen zien die je eerst in je bed moet uitvoeren en vervolgens buiten je bed. De prothese mag na verloop van tijd steeds meer belast worden. In eerste instantie loop je met een looprekje voor een beetje ondersteuning in het begin.

Vervolgens gebruik je krukken en in de periode daarna loop je rustig aan zonder steun. Traplopen met de nieuwe heup kan nog wel lastig zijn, maar daar gaat de fysiotherapeut je ook mee helpen.  In de meeste gevallen kun je na een maand weer volledig zonder krukken lopen, maar dit kan per persoon verschillen en is afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd en fysieke gesteldheid.