Iedereen ervaart eens of vaker in zijn leven stress. Ondanks dat dit vele oorzaken kan hebben, denk bijvoorbeeld aan spanningen op het werk of in de gezinssituatie, is het verstandig hier snel iets aan te doen. Met stress moet je namelijk niet blijven rondlopen. Vaak ga je het dan afreageren op je omgeving terwijl dat juist tot ongewenste effecten kan leiden. Er zijn een aantal eenvoudige handelingen die je kan uitvoeren en stres verlagend werken.
De functie en gevolgen van stress
Afgezien van de reden voor het ontstaan van stress, heeft stress in tegenstelling tot wat veel mensen denken wel degelijk een belangrijke functie. Het is in principe een voortvloeisel uit ons overlevingsinstinct: vechten of vluchten. Het is het gevolg van een aantal psychologische veranderingen die ons tot actie aanzetten. Stress zorgt daarnaast ook voor een aantal kenmerkende symptomen: een verhoogde hartslag, een hogere bloeddruk, maar ook de ademhaling veranderd, de spijsvertering wordt erdoor beïnvloed en we zijn dankzij stress een stuk alerter. Prettig is het niet dus moeten we er iets aan doen. Immers, als we de oorzaak niet kunnen bestrijden, kunnen we wel wat aan de symptomen doen.
Oplossingen en tips
In veel gevallen kan je door je bewust te zijn van de manier waarop je ademt in stressvolle situaties veel doen om bepaalde gevolgen van stress te verminderen.
1. Let op de ademhaling
Net als bij yoga kun je de ademhaling gebruiken als middel. Door je aan te leren om via de neus te ademen, breng je het lichaam in een staat van ontspanning. Dit doe je het beste door goed op je lichaam te letten bij het ademhalen. Leg een hand op de plek van de borst die omhoog komt tijdens het adem halen. Probeer tevens de ademhaling richting de buik te ‘duwen’.
2. Maak gebruik van positieve gedachten
Het is zeker niet de bedoeling om met zweverige toestanden de stress te ‘verjagen’. De kracht van positieve gedachten dient echter niet te worden weggewuifd. Een aanval van stress kan je juist helpen om dit snel te veranderen in iets positiefs. Denk even sterk aan situaties die gevoelens van stress oproepen en schrijf op welke emoties je ervaart. Daarna maak je een lijst met anti-stressgevoelens. Op die manier vormen de anti-stress gedachten een eigen ‘mantra’. Met het doen van deze oefeningen wordt je niet alleen de baas over je eigen lichaam, maar voel je je juist stabieler.
Lees ook: Deze 5 fruitstukken bevatten de meeste vitamines
3. Vergroot het incasseringsvermogen
Een belangrijke afspraak die je bent vergeten, vervelende bumperklevers op de weg of het missen van de trein. Als je om dit soort alledaagse situaties snel het stressniveau kunt bereiken is er sprake van een kort lontje. Er is immer niet veel nodig om je van woede te laten ontploffen.
De beste manier om met dit soort stress om te gaan, is door gebruik te maken van de zogenaamde ‘paradoxale intentie’. Dit is de techniek waarbij je exact hetgeen doet wat er van je wordt verlangt. Wil het bijvoorbeeld niet lukken om in slaap te vallen, maak jezelf dan wijs dat slaap helemaal niet nodig is. Je zult vanzelf zien dat je binnen de korstte keren nagenoeg direct in slaap valt.