Inmiddels is er over haarverlies en de daarmee vaak gepaard gaande kaalheid veel gezegd en geschreven. Kaalheid is vaak onderwerp van gesprek tijdens verjaardagen en tot groot ongemak van degenen die kaal zijn worden er nog steeds veel grappen gemaakt over kale hoofden. Heb je zelf last van haarverlies of een beginnende kaalheid, dan is er veel wat je zelf kan doen om het proces te vertragen. Niet in alle gevallen is er namelijk sprake van een genetische aanleg.

Oorzaken en de verschillen in geslacht

Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen waarom de een wel en de ander niet kaal wordt. De meest voorkomende oorzaak is een genetische aanleg. Hierbij is er vaak sprake van een extra grote gevoeligheid voor DiHydroTestosteron (DHT). Dit hormonale product tast de haarzakjes aan waardoor haarverlies ontstaat en later zal leiden tot kaalheid. Medicijngebruik, slechte, eenzijdige voeding en een stressvolle omgeving spelen daarnaast ook een rol. Haarverlies of kaalheid is overigens geen typische mannelijke kwaal, ook vrouwen kunnen er last van hebben. Verschil is er echter wel. Waar mannen vooral vanuit de kruin kaal worden, is het bij vrouwen veelal gelijkmatig verdeel over het hoofd.

kaalheid-voorkomen-2

Lees ook: 4 sporten waarmee je het meeste vet verbrandt!

Medicatie

Afgezien van de mogelijkheid om de oorzaak van haaruitval weg te nemen, zijn er slechts enkele medicijnen die werkelijk helpen tegen haaruitval. Dit zijn geneesmiddelen die enkel op recept verkrijgbaar zijn: Finasteride en Minoxidil. Beide middelen richten zich voornamelijk op het stoppen van de haaruitval, slechts in een enkel geval zal er sprake zijn van een toename van de haargroei. In feite biede beide middelen geen permanente oplossing, zodra je ermee stopt, zal de haaruitval weer terugkomen. Voor een optimaal resultaat zul je die medicatie moeten blijven gebruiken.

Alternatieve medicatie

Als je liever geen medicatie wilt gebruiken, dan is er altijd nog de alternatieve methode. Ook al is er geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van alternatieve methodes, toch zijn er genoeg mensen die goede resultaten melden. In veel gevallen is er sprake van het gebruik van plantenextracten zoals zaagbladpalm of Saw Palmetto. Ook van Ginseng wortel wordt gezegd dat dit een probaat middel is.

kaalheid-voorkomen

Lees ook: Deze fruitstukken bevatten de meeste vitamines!

Vitamines en mineralen

De kans op haarproblemen bij een gezond en gevarieerd eetpatroon is minimaal Wil je echter het zekere voor het onzeker nemen, zorg dan voor voldoende vitamin B8 in je voeding. Dit ype vitamine stimuleert het lichaam om meer keratine aan te maken. Deze stof gaat de haaruitval tegen en bestrijdt ook de snelheid waarmee mannen grijs worden. Als je naast vitamine B8 ook zorgt voor voldoende zink dan heb je geen reden tot zorg. Zink is juist verantwoordelijk voor sterk en gezond haar. Ook vitamine A is belangrijk voor de conditie van je haar. Zorg daarnaast voor voldoende inname van vitamine C, vitamine B complex, vitamine E en zink.

Begin jij al kaal te worden? Wat vind jij daarvan? Laat het ons weten in de comments hieronder!