Yoga wordt vaak gezien als een vorm van bewegen die voornamelijk door vrouwen wordt bedreven. Vaak wordt ook gedacht dat je er behoorlijk lenig voor moet zijn om er überhaupt mee te beginnen. Niets is minder waar. Yoga is geschikt voor iedereen en biedt een ontspannen manier van bewegen waarbij je jouw eigen lichaam beter leert kennen en op een aangename manier je eigen grenzen leert te verleggen. Het resultaat is dat je een wordt met je lichaam en beter in staat bent om de aanwezige energie optimaal te benutten.

Yoga is goed voor je

Bewegen is goed, maar yoga is beter. Er kunnen tal van redenen zijn om aan yoga te doen. Uiteraard is het gezondheidseffect onmiskenbaar, maar vergeet vooral niet dat het ontspannend werkt. Als je een reden zoekt om jezelf net dat laatste zetje te geven om je aan te melden, lees dan verder. We zetten alle redenen op een rij om vandaag nog met yoga te beginnen.

1. Yoga, het beste anti-stress medicijn

Als je niet lekker in je vel zit door allerlei spanningen werkt Yoga als een paardenmiddel: het maakt je supergelukkig. De asana’s (oefeningen) verlagen de geestelijke spanningen die door stress worden veroorzaakt en het zorgt voor een diepe (lichamelijke) rust.

 

Lees ook: Gezond sporten: 8 tips tegen spierpijn.

2. Yoga werkt ontgiftend

Vergeet het detoxen, maar gebruik yoga om je lichaam volledig te reinigen van alle afvalstoffen in je lichaam. De yoga-oefeningen stimuleren de afvoer van allerlei stoffen in je lichaam. In combinatie met diepe ademhalingstechnieken worden afvalstoffen als CO2, melkzuur en lymfatische vloeistoffen effectief afgevoerd.

3. Yoga maakt je lenig

Om aan yoga te doen, hoef je niet lenig te zijn. Daar zorgen de oefeningen wel voor. Door op een drempelverlagende manier bezig te zijn met je eigen lichaam zul je merken dat je na een aantal lessen al stukken leniger bent. Je ervaart een gevoel van vrijheid en ontlading. Door de oefeningen gebruik je elke spiergroep in je lichaam en je zult je al snel sterker en krachtiger voelen.

 

yoga

4. Yoga zorgt voor een beter geheugen (en betere geestelijke prestaties)

De oefeningen die je tijdens de yogalessen doet hebben niet alleen invloed op je fysieke gesteldheid. Het heeft namelijk ook invloed op de bloedsomloop waardoor zuurstofrijk bloed de diverse organen beter kan bereiken. Ook de hersenen profiteren hiervan. Na een aantal lessen zul je merken dat je geheugen beter wordt en dat het makkelijker is om je langdurig te concentreren.

5. Yoga garandeert een goede nachtrust

Yoga-oefeningen werken ontspannend. Elke oefening heeft een specifieke functie en in algemene zin kun je stellen dat een goede ontspanning de rode draad is in elke oefening. Doordat bepaalde oefeningen ook invloed hebben op de ademhaling is het vrij eenvoudig om enkele eenvoudige oefeningen te doen voor je in bed stapt. Een goede nachtrust is op die manier binnen handbereik.