Bewegen in de winter

Buiten is het kil en grijs. Geen beste voorwaarden om voor je plezier naar buiten te gaan. Toch zou je dat wel moeten doen! Je kunt je namelijk heel goed kleden tegen regen, wind en kou. De eerste tip is dan ook om warme en winddichte kleding te kopen voor de herfst en de winter. Ook goede schoenen zijn belangrijk, schoenen met zolen die niet glad zijn. Ze moeten bestand zijn tegen de gladde stoepen door afgevallen bladeren. Gevoerde schoenen zorgen voor lekker warme voeten. De schoenen moeten niet te straks zitten, vaak moeten schoenen met voering iets ruimer worden gekocht. Een hoofdband of een muts, een sjaal en handschoenen zorgen ervoor dat nek, hoofd en handen lekker warm blijven.

Hoe zorg je voor voldoende beweging?

Voldoende beweging is voor iedereen belangrijk, in elk jaargetijde. Daarover is men het eens! Je zult echter meer buitenshuis zijn als het mooi weer is in de zomer dan in de winter. Het is echter aan te raden om elke dag, ook in de winter, even naar buiten te gaan. Dat kan ook een paar keer per dag wat korter zijn, zodat je niet door en door koud wordt als het vriest bijvoorbeeld. Bovenstaand heb je kunnen lezen hoe belangrijk de juiste kleding is als je in de winter naar buiten gaat. Je hebt dan veel minder of zelfs geen last van de kou en dat stimuleert je om elke dag een frisse neus te halen. En dat werkt dan weer heel positief op je humeur. Voor mensen die gevoelig zijn voor een winterdip of een winterdepressie is dit de beste medicijn ter voorkoming ervan.

bewegen in de winter 2

Lees ook: 3 natuurlijke geneesmiddelen tegen depressie!

Wat kun je doen om in de winter voldoende te bewegen?

 • Als jij je door te wandelen niet warm loopt, maak van wandelen dan lopen of snelwandelen.
 • Ga je normaal gesproken elke dag fietsen, maar vind je dat nu te koud, vervang het fietsen door een stuk te gaan lopen.
 • Blad ruimen, een heerlijk klusje buiten de deur, waar je lekker warm van wordt.
 • Ook in de winter kun je tuinieren, zet bakken violen op je terras, plant als het niet vriest helleborus en geniet ook in de winter van je tuin.
 • Maak voederkastjes of voederplanken voor de vogels.
 • Tijdens de wintersport drinkt iedereen iets warms buiten met een warm skipak aan, dat kan thuis ook.
 • Gebruik de winter om kasten op te ruimen en overbodige spullen een tweede leven te geven.
 • Pleeg onderhoud aan je tuinmeubilair.
 • Loop eens rustig door je tuin en maak een tuinplan voor het voorjaar. Wat wil jij graag veranderen?
 • Begin in november met het maken van surprises voor het feest van Sinterklaas.
 • Informeer naar vrijwilligerswerk.

Er is één goede reden om in de winter binnen te blijven en dat zijn ijzel en gladde wegen en stoepen door sneeuwval! Heb jij de luxe om ervoor te kiezen thuis en binnen te blijven dan is dat aan te raden. Het risico op een valpartij is groot. Je kunt ook door andere weggebruikers onder slechte weersomstandigheden eerder worden aangereden.

Hoe pak jij dat aan? Voldoende bewegen in de winter? Laat het ons weten in de reacties hieronder!