Als je kies voor een actieve en gezonde levensstijl dan kies je voor gezonde voeding, genoeg beweging en voldoende rust. Maar hoe actief of sportief je leven ook is, in ons land is het bijna ondenkbaar dat je een tekort aan voedingsstoffen oploopt. We hebben gelukkig een enorme keuze aan gezonde en betaalbare voeding. Alles wat we nodig hebben halen we uit die voeding, maar toch kan het soms nodig zijn om wat extra voedingssupplementen te slikken. Bij een verminderde weerstand of tijdens een intensieve trainingsperiode kun je extra supplementen slikken. Onder voedingssupplementenverstaan we het volgende.

Eiwitten

Eiwitsupplementen zijn de meest gebruikte voedingssupplementen. Door extra eiwitten binnen te krijgen kun je de opbouw van spiermassa bevorderen en herstellen de spieren sneller. Via je voeding kun je eiwitten binnenkrijgen, bijvoorbeeld door het eten van vlees, vis, kaas en eieren, maar ook zeker peulvruchten en noten. Met name laatstgenoemden zijn een goede én gezonde bron van eiwitten. Toch lukt het veel mensen niet om voldoende eiwitten te eten. Een eiwitshake is dan een makkelijke en snelle manier om je eiwitinname te verhogen. Het wordt aangeraden om direct na het sporten een shake te drinken om te zorgen dat je het beste resultaat behaalt.

Aminozuren

Aminozuren en eiwitten staan met elkaar in verbinding. Eiwitten zijn namelijk opgebouwd uit aminozuren. Wanneer je te weinig eiwit binnenkrijgt, kan het dus goed zijn dat je een tekort aan essentiële aminozuren hebt. Niet-essentiële aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken, dus het is alleen nodig om essentiële aminozuren binnen te krijgen als voedingssupplementen. Vooral de BCAA’s worden aangeraden voor sporters. Dit zijn isoleucine, leucine en valine. Volgens onderzoek bestaat de mogelijkheid dat deze aminozuren de opbouw en het herstel van spieren bevorderen na het trainen.

Creatine

Sporters kunnen enorm veel baat hebben bij het nemen van voedingssupplementen met creatine. Creatine kan namelijk zorgen voor meer uithoudingsvermogen, spieropbouw en kracht. Dit is mogelijk doordat creatine een lichaamseigen stof is die de spieren van energie voorziet. Doordat de spieren meer energie krijgen met behulp van extra creatine, kunnen ze dus ook meer aan. Hierdoor zijn creatine voedingssupplementen een goede keuze bij veel sporten, voornamelijk bij krachttraining en duursporten. Door de inname van extra creatine te combineren met eiwitten behaal je het meeste resultaat.

Vitamines

Het is bekend dat je vitamines binnenkrijgt wanneer je groenten en fruit eet. Wanneer het je niet lukt om de aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen, kunnen voedingssupplementen met vitamines de oplossing zijn. Door de hoeveelheid vitamines die je per dag binnenkrijgt op te hogen kun je bijvoorbeeld een betere weerstand krijgen, minder vermoeid zijn en jezelf over het algemeen een stuk lekkerder voelen.

Vetzuren

Naast vitamines zijn verzadigde vetzuren ook erg belangrijk voor je gezondheid. Denk hierbij aan Omega 3. Dit kun je binnenkrijgen door het eten van onder andere vette vis, zaden, verschillende soorten noten en olijven. Wanneer je niet genoeg verzadigde vetzuren binnenkrijgt kun je mentale en fysieke klachten krijgen. Om dit te voorkomen kun je voedingssupplementen gaan gebruiken. Je kunt kiezen uit combinaties van verschillende voedingssupplementen, zodat je meteen een goede combinatie hebt voor bijvoorbeeld het sporten of voor je gezondheid. Zo is er genoeg mogelijkheid om zelf te kiezen wat het beste past bij jouw levensstijl.