Obesitas of zwaarlijvigheid is een steeds vaker opduikende kwaal. Heb je er ook last van en wil je er wel iets aan verhelpen, maar laat je je afschrikken door de mogelijke kosten? Weet dan dat er mogelijkheden zijn om je financieel te laten ondersteunen vanuit de zorgverzekering.

Dieetbegeleiding

eb je enkel nood aan deskundig advies om je met een dieet op weg te helpen, dan kun je gaan voor dieetbegeleiding. Per jaar kun je 3 sessies dieetbegeleiding terugbetaald krijgen binnen het basispakket van de zorgverzekering. Hou er wel rekening mee dat deze ondersteuning tot het eigen risico behoort. Het eigen risico van 385 euro dien je elk jaar te betalen – weliswaar voor alle medische kosten binnen het basispakket – vooraleer je terugbetaling kunt genieten.

2 jaar terugbetaalde leefstijlbegeleiding

eb je echter behoefte aan een volledige en langdurige begeleiding, dan kun je daar nu iets aan doen zonder een aanslag te plegen op je portemonnee. Sinds 2019 zit de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) in de basisverzekering. Binnen zo’n programma word je gedurende twee jaar begeleid door deskundigen op gebied van gezonde voeding, goede eetgewoontes en vaak bewegen. Tijdens de begeleiding heb je over het algemeen een maandelijkse groepsbijeenkomst en een jaarlijks individueel contact.

Voorwaarden voor terugbetaling

Er is een aantal voorwaarden om een terugbetaald GLI-programma te kunnen volgen. Daarvoor dien je even je BMI (Body Mass Index) te berekenen. Je bekomt het BMI door je gewicht in kilogram te delen door je lengte in meter en deze uitkomst nogmaals te delen door je lengte in meter. Is je BMI tussen 25 en 30 én loop je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes type 2, dan kom je in aanmerking. Ook als je BMI hoger is dan 30, heb je recht op GLI-begeleiding. Bij twijfel raadpleeg je best de huisarts. Je hebt je huisarts sowieso nodig om doorverwezen te worden naar een GLI-programma. Belangrijk om te weten is ook dat je voor de GLI-begeleiding geen eigen risico dient te betalen.

Als je voor een GLI-begeleiding gaat, controleer dan wel even of je programma effectief vergoed wordt. Dit kun je makkelijk nakijken op deze link waar je de lijst van erkende GLI-aanbieders vindt.

Je ziet het, je meer dan terechte wens op een beter en gezond leven hoeft niet door te wegen op je portemonnee. Zet nu de eerste stap en praat erover met je huisarts!

Vergoeding in 2021 vanuit de zorgverzekering

Wordt dieetbegeleiding in 2021 vergoedt? Dit is een vraag die we regelmatig krijgen, maar helaas nog niet kunnen beantwoorden. De actuele informatie hierover vind je op deze zorgverzekering 2021 website.