Veel sporters drinken regelmatig eiwitshakes om hun eiwitbehoefte aan te vullen. Eiwitten zijn belangrijk voor spierherstel, spieropbouw en helpt het lichaam om op gewicht te blijven. Als je (veel) sport worden je spieren extra belast en wordt er schade aangebracht aan de spiervezels. Deze kapotte cellen oftewel eiwitten worden door het lichaam verwijderd en daarna bouwt het lichaam weer nieuwe eiwitten op. Bij vaak en langdurig trainen en sporten heeft je lichaam meer eiwitten nodig. Met de inname van eiwitshakes kun je voldoen aan deze eiwitbehoefte. Er is tegenwoordig een enorm aanbod in smaken en de eiwitshakes zijn te verkrijgen in poedervorm of in kant-en-klare verpakkingen. Wat is het voordeel van eiwitshakes en zijn deze gezond?

Gezond en gebalanceerd eten

Veel mensen denk dat eiwitshakes noodzakelijk zijn als je sport, toch is dat niet helemaal waar. Als je gezond en gevarieerd eet krijg je alle nodige eiwitten al binnen. Een fanatiek krachtsporter krijgt al voldoende eiwit binnen met wat extra kwark of yoghurt, een bekertje melk, wat kipfilet, vis of tofu, en een extra portie noten of bonen. Een gemiddeld mens heeft elke dag zo’n 0,83 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Voor iemand van 70 kg komt dat neer op zo’n 58 gram eiwit. Als je veel en vaak sport heeft je lichaam een grotere behoefte aan eiwit. En met name fanatieke krachtsporters die trainen om hun spiermassa te vergroten, wordt sterk geadviseerd om extra eiwit te nemen. Bij duursport is het niet bekend dat een extra hoeveelheid aan eiwit leidt tot betere prestaties, maar voldoende eiwit zorgt wel voor minder spierpijn en beter herstel. Eiwitshakes zijn op die momenten een makkelijke en snelle manier om te zorgen dat je meer eiwitten binnenkrijgt.

Wat zijn de voordelen van eiwitshakes?

Eiwitshakes kunnen dus handig zijn voor mensen die na het sporten geen tijd hebben om een gezonde maaltijd te maken of als je snel wilt dat je lichaam is hersteld. Dat is namelijk een van eerste voordelen. Een eiwitshake zorgt ervoor dat je spieren sneller herstellen na inspanning. En het goed herstellen van spieren is belangrijk als je veel sport. Zo voorkom je dat je je spieren overbelast of beschadigt. Dit betekent dus minder kans op blessures. Daarnaast zorgen de eiwitten ervoor dat je spieren sterk blijven. Je spieren bestaan namelijk uit eiwitten, deze zijn continu nodig om je spieren goed te houden. Ook zorgt het voor een betere spieropbouw. De eiwitshakes werken het beste na een intensieve work-out. Zo vul je namelijk je tekorten aan en help je je lichaam de bouwstenen op te vullen. De meeste sporters geloven dat je meteen na een work-out een eiwitshake moet drinken, maar dat is niet perse waar. Je kunt dit ook nog een uur later doen. Daarnaast kunnen eiwitshakes ondersteuning bieden bij het afvallen. Spieren breken sneller af dan vet. Val je te snel af of eet je te weinig, dan is het vaak spieren die het eerste worden afgebroken. Je verliest dan wel gewicht, maar niet het gewicht wat je wilt verliezen. Door met eiwitshakes je eiwitgehalte op peil te houden zorg je ervoor dat je spieren minder snel af zullen breken en je lichaam dus eerder vetmassa verliest.

Let er wel op. Eiwitshakes moeten altijd een aanvulling zijn op een gezond eetpatroon en nooit in plaats van.