Veganistische eten of vegetarisch eten is gezond. Het wil niet zeggen dat elke maaltijd die je op basis van die principes klaar maakt ook voldoende gezondheidsvoordelen heeft. Met een beetje goede wil ontdek je juist wat wel en niet goed is, zoals paddenstoelen. Over de weerstand verhogende voordelen is al veel geschreven, maar wat je wellicht nog niet wist is dat het ook wetenschappelijk is onderzocht. Dat geldt voornamelijk voor de Aziatische landen waar je verschillende soorten paddenstoelen tegen kunt komen in de gerechten. Dat is niet zonder reden: specifieke soorten versterken juist het immuunsysteem.

Paddenstoelen zijn gezond

Als we het in Nederland hebben over eetbare paddenstoelen, denk je wellicht vaak aan de gewone champignon, de kastanjechampignon en shi-take. Dan houdt het wel zo’n beetje op afgezien van die ene liefhebber die ook de oesterzwam weet op te noemen. Van de Cordyceps sinensis zal je waarschijnlijk nooit hebben gehoord. Zonde eigenlijk, juist deze paddenstoel heeft bijzondere eigenschappen waar we hier in het westen goed van kunnen profiteren.

Cordyceps Sinensis

De Cordyceps Sinensis is een paddenstoel die voornamelijk wordt gebruikt als tonicum. Het verbetert de gezondheid en de vitaliteit en is daarnaast een probaat middel tegen veroudering en een uiteenlopend aantal  (leeftijdsgerelateerde) ziektebeelden. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), wordt Cordyceps onder meer ingezet om de ‘Nier’- en ‘Long’- meridiaan te versterken. Hierdoor worden zaken als vermoeidheid, nachtzweten, lage rugpijn, verminderd libido, impotentie, hyperglycemie, hyperlipidemie, uitputting door ernstige ziekte, luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, nierziekten en leverziekten behandelt.

Trafditionele Chinese Geneeskunst

Beoefenaars van TCM adviseren daarnaast ook het gebruik van Cordyceps om de weerstand te verbeteren. Bijvoorbeeld tegen infecties, zoals verkoudheid en griep. Cordyceps wordt ook toegepast bij de behandeling van andere klachten en ziekten van de . Denk hierbij aan hoesten, slijmvorming, kortademigheid, COPD en astma. Voor dergelijke toepassingen ontbreekt momenteel nog wetenschappelijk bewijs, maar de ervaring van diverse behandelaars duidt wel op een goede effectiviteit.

Shiitakepaddenstoelen

Naast de Cordyceps Sinensis paddenstoel, is ook van de bekende Shitake paddenstoel bekend dat het een positief effect heeft op de gezondheid. Een recent onderzoek door de universiteit van Florida laat zien dat de dagelijkse inname van een portie shiitakepaddenstoelen eten, het immuunsysteem een flinke boost kan geven. Voor dit onderzoek werden 52 proefpersonen geselecteerd in de leeftijd van 21 tot en met 41 jaar.

Onderzoek

De proefpersonen moesten 113 gram shiitake eten, naast de gewone voeding. Om vervuiling van de onderzoeksresultaten tegen te gaan, waren zaken als  thee, antioxidanten, probiotica of meer dan 7 porties fruit of groente per dag verboden. Van deze producten is bekend dat ze een effect hebben om het immuunsysteem. Vegans en vegetariërs waren daardoor uitgesloten van het onderzoek omdat zij naar verhouding veel van dit soort stoffen binnen krijgen via de voeding.

Naast de beperkingen wat betreft de voeding, werd voor aanvang van het onderzoek ook gekeken naar het bloed van de deelnemers. Zowel voor als na het onderzoek werden er bloedmonsters genomen van alle deelnemers. Dit gaf direct inzicht in het effect van de paddenstoelen. De gezondheid van de gamma-delta T-cellen bleek te zijn toegenomen en ook het aantal ontstekingseiwitten lag lager. De voor de hand liggende conclusie was dan ook dat de dagelijkse inname van shiitake zorgde voor een significant aantal positieve effecten op het immuunsysteem.

Werking paddenstoelen

De belangrijkste verklaring voor de weerstandsverhogende werking van shiitake paddenstoelen, is te verklaren vanuit het hoge gehalte actieve polysachariden. Met name de bètaglucanen hebben diverse Immuniteit stimulerende eigenschappen en kunnen doeltreffend worden gebruikt bij de behandeling van verschillende ziektes.

Iets dichter bij huis, kan ook de oesterzam een positieve werking worden toegeschreven. Ook deze paddenstoel kan gezien worden als een zeer rijke glucaanbron. Dit komt met name doordat de paddenstoel ook rijk is aan pleuran, een stof die verantwoordelijk is voor het gezondheidseffect. Die werking mag dan wel bewijsbaar zijn, het valt nogal mee in vergelijking met de  Cordyceps sinensis. Hier zijn onder meer cordycepine, nucleotides (adenosine, uridine, guanosine), polysachariden (waaronder cyclofuranen, galactomannan, bètaglucanen, bètamannanen), sterolen (ergosterol e.a.), D-mannitol, vetzuren, aminozuren (arginine, tryptofaan, lysine, tyrosine) en mineralen en spoorelementen (waaronder zink, mangaan, magnesium) in aanwezig. De synergetische werking van deze inhoudsstoffen maakt het echter lastig om de medicinale effecten apart te onderzoek. Dat het werkt is al heel mooi.