Veel mensen vinden het overstappen naar een andere verzekering eng, zijn er te lui voor of denken dat het veel tijd kost om de beste uit te zoeken. Dat is zonde, aangezien het op jaarbasis behoorlijk wat geld zou kunnen schelen. Afhankelijk van jouw situatie kan een andere verzekeraar jou misschien wel een stuk lagere maandelijkse premie bieden tegen hetzelfde eigen risico. Daarom is het belangrijk om de verschillende soorten zorgverzekering met elkaar te vergelijken. Daar hebben wij gelukkig een aantal tips voor.

Online vergelijken

Gelukkig is het tegenwoordig helemaal niet moeilijk en tijdrovend meer om de beste zorgverzekering voor jou te vinden. Online kun je namelijk eenvoudig verzekeringsmaatschappijen vergelijken. Zo heb je gelijk de voorwaarden, rentes en premies van een groot aanbod aan verzekeringen voor jezelf op een rij. Dan is het aan jou om een beslissing te maken. 

Eigen risico

In Nederland is het minimale eigen risico op dit moment 385 euro en het maximale eigen risico 885 euro. Hoe hoger je eigen risico is, hoe lager de maandelijkse premie die je betaalt. Als jij een jong iemand bent, die vrijwel nooit klachten heeft en ook niet verwacht om het komende jaar in het ziekenhuis terecht te komen, dan kan het slim zijn om te kiezen voor een maximaal eigen risico. De kans is immers klein dat je ziekenhuiskosten zult moeten maken, waardoor het onnodig is om een hoge maandelijks premie te betalen. Het kan dan dus een aanrader zijn om de verzekeringsmaatschappij te kiezen met de laagste maandelijkse premie, al is het ook altijd belangrijk om te kijken waarvoor je precies verzekerd bent. Dat kan per zorgverzekering namelijk verschillen.

Voorkom dat je dubbel verzekerd bent

Als je bijvoorbeeld een reisverzekering hebt met medische dekking in het buitenland (tijdens een vakantie), dan is het natuurlijk niet meer nodig om je hier nog een keer voor te verzekeren in je zorgverzekering. Waarschijnlijk hoef je je dan niet meer aanvullend te verzekeren, al is het natuurlijk altijd verstandig om de voorwaarden te checken. 

Kinderen meeverzekeren

Kinderen onder de 18 kunnen gratis worden meeverzekerd met de ouders. Het is dan natuurlijk slim om dat te doen bij de ouder die medisch het meest uitgebreid gedekt is. 

Collectief verzekeren?

Collectief verzekeren klinkt in eerste instantie als een mooie kans op korting op je zorgverzekeringen. Doordat veel mensen hetzelfde pakket afsluiten, geeft de verzekeraar een soort groepskorting op het desbetreffende pakket. Het is belangrijk om je niet te laten misleiden door de korting, aangezien je vaak alsnog behoorlijk duur uit bent. Collectieve verzekeringen zijn namelijk vaak pakketten die erg uitgebreid zijn. Hierdoor ben je dan aanvullend verzekerd voor allerlei zaken die je nodig hebt. Zeker als je jong en gezond bent, is het niet verstandig om gebruik te maken van een collectieve verzekering. Je kunt beter zelf een zorgverzekering samenstellen.