Je hebt de term vast wel eens horen vallen op je werk of op school: een burn-out. Het komt voor in alle geledingen van onze veeleisende maatschappij: bij gepensioneerden, kinderen en momenteel vooral bij millenials. Maar wat is een burn-out nou precies? Een burn-out is een populaire term voor het ervaren van langdurige werkstress of overspannenheid.

Als je benieuwd bent naar wat de precieze symptomen van een burn-out zijn kun je eens kijken op https://ruudmeulenberg.nl/burnout/symptomen-burnout.

Een burn-out

Een burn-out gaat gepaard met een verminderd energieniveau en het gevoel dat alles wat je moet doen te veel is voor je. Het is een gevolg van langdurige stress op het werk of op een ander gebied in je leven. Een burn-out komt vaak voor bij een langdurige negatieve situatie op het werk. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je meer moet doen dan je eigenlijk aan kunt. Om een burn-out te voorkomen is het verstandig om je stressniveau goed in de gaten te houden.  Een beetje stress is niet zo erg en kan zelfs erg nuttig zijn omdat het je scherp maakt en oplossingsgericht laat denken. Maar als je voor langere tijd onder hevige stress moet werken kan het leiden tot een burn-out. Andere factoren die mee kunnen spelen zijn jouw persoonlijkheid en andere zaken in het leven zoals kinderen. Je kunt stress op het werk te lijf gaan door je agenda niet te vol te plannen en goed om voldoende rust voor lichaam en geest te nemen. Om de kans op een burn-out te verkleinen is het belangrijk om in de gaten te houden dat je voldoende slaapt en gezond eet. Ook is het een aanrader om regelmatig te sporten of eens wat extra te ontspannen in de sauna of te genieten van een massage.

Waar op letten bij een burn-out?

Wat betreft de mentale gezondheid is het vooral heel belangrijk om los te laten wat je zelf niet in de hand hebt. Dit klinkt natuurlijk een stuk makkelijk dan dat in de praktijk is. Het is de moeite waard om te bedenken dat je niet alles op je werk kunt beïnvloeden. Accepteer dat je alleen jouw eigen gedachten en keuzes kunt bepalen en dat er nu eenmaal een heleboel is waar jij niets aan kunt doen.

Een burn-out is goed te behandelen

Het goede nieuws is dat een burn-out goed te behandelen en genezen is. Je moet je rust nemen en gaan uitzoeken waar jouw stress precies vandaan komt. Voor training en coaching bij het omgaan met een burn-out is Ruud Meulenberg het aangewezen adres. Via https://ruudmeulenberg.nl kun je in contact opnemen voor bijvoorbeeld 1-op-1 coaching of online coaching bij een burn-out. Zo word jij er snel weer bovenop geholpen en kun jij weer vol energie aan de slag.