Een goede nachtrust is een essentiële factor voor onze gezondheid en ons dagelijks functioneren. Uit onderzoek van het CBS bleek dat 20% van de Nederlanders slaapproblemen ervaart. Tien procent gaf zelfs aan in grote of zeer grote mate last te hebben van slapeloosheid. Wanneer je zelf te maken hebt met slaapproblemen, kun je in veel gevallen hier eenvoudig zelf iets aan doen.

Juiste omstandigheden

We kennen het waarschijnlijk allemaal wel. Je hebt soms van die nachten dat je maar niet in slaap kunt vallen. Je woelt en draait en je blijft maar wakker. Erg vervelend natuurlijk, maar het wordt pas echt problematisch wanneer slapeloosheid structureel worden. Met kleine aanpassingen in je patroon kun je deze problemen voor een deel aanpakken. Zorg bijvoorbeeld voor dat de omstandigheden om te slapen beter worden. Dit kun je doen  door je slaapkamer goed te verduisteren. Ieder klein lichtpuntje heeft al een negatief effect op je slaap. Wat hiermee samenvalt is je telefoon. Hoe leuk het ook is om voor het slapengaan nog even je tijdlijn door te scrollen, het zorgt ervoor dat je hersenen actief blijven. Leg je telefoon dus ruim op tijd aan de kant. Een veel gehoorde factor bij slaapproblemen is stress. Probeer dit aan te pakken voor het uitvoeren van ontspanningsoefeningen.

Voeding

Ook op het gebied van voeding kun je maatregelen nemen voor een betere nachtrust. Het klinkt als een open deur, maar let op de hoeveelheid cafeïne die je gedurende dag binnenkrijgt. Het stofje blijft lang in je lichaam zitten, waardoor ook ’s middags genuttigde koffie invloed heeft op je slaap. Ook alcohol heeft een negatief effect. Hoewel je over het algemeen wel sneller in slaap valt, gaat een drankje wel ten koste van de kwaliteit van je slaap. Zoetigheden en suikerrijke producten zijn ook funest voor je nachtrust, omdat je lichaam uit die producten veel energie kan halen. Naast deze ‘slechte’ voeding is er ook voeding die juist een positieve invloed op je slaap hebben. Voorbeelden hiervan zijn melk en bananen. Wanneer je dit een half uurtje voor je naar bed gaat neemt, zal je beter slapen.

Natuurlijke hulpmiddelen

De wetenschap heeft al ontdekt dat een groot aantal natuurlijke producten je helpen beter in slaap te vallen.  Een voorbeeld hiervan is doxylamine. Dit is vaak verwerkt in drankjes op natuurlijke basis, waardoor je geen kans loopt om verslaafd te raken aan het product. Het stofje zorgt dat je lichaam in de slaapmodus komt en jij beter in staat bent om je slaapproblemen aan te pakken.

Heb jij last van slaapproblemen? Zo ja, hoe ga jij hiermee om? Laat het ons weten in de reacties hieronder!