Koken met vlees is het ultieme gerecht voor elke chef-kok. Er bestaan echter veel verschillende bewerkingen van vlees die je kan doen, afhankelijk van je smaak en wat je wilt bereiden. In dit artikel vind je daarom 7 tips om de beste smaak uit je vlees te halen.

7 tips om de beste smaak te krijgen uit je vlees

Natuurlijk is het vlees dat je koopt van belang, maar hoe je het vlees voorbereid is net zo belangrijk. Hier zijn 7 tips die je helpen de beste smaak en kwaliteit uit je vlees te halen:

  1. Kies de juiste kookmethode

Als je niet weet welke kookmethode je moet gebruiken, vraag dan aan de slager of er een aanbeveling is. Sommige stukken vlees zijn beter geschikt voor braadpan of grill, terwijl andere stukken beter in de oven worden gedaan.

  1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen

Leg het vlees minstens 30 minuten voordat je gaat koken op kamertemperatuur, zodat het gelijkmatig gaart en niet verbrandt aan de buitenkant en rauw blijft in het midden. Als je snel wilt koken, snij het vlees in dunne plakjes of filets.

  1. Zout het vlees

Zouten helpt bij het opschonen van de smaak van het vlees en maakt het sappiger, zodat je niet meer hoeft te zouten tijdens het koken of na afloop. Het is echter belangrijk om niet te veel zout toe te voegen, anders kan het vlees bitter worden. Gebruik ongeveer ¼ theelepel zout per pond vlees.

  1. Kook op hoge temperatuur en laat rusten

Kook op een hoge temperatuur tot de gewenste gaarheid en laat vervolgens 5-10 minuten rusten voordat je snijdt of scheurt. Dit geeft je tijd om de sappen door het vlees te laten stromen, waardoor het smakelijker wordt. Als je het vlees direct na het koken snijd of scheurt, lopen de sappen eruit en is het minder sappig.

  1. Voeg smaak toe tijdens het koken

Voeg smaak toe door kruiden, specerijen, marinades of sauzen toe te voegen tijdens het koken. Dit helpt de natuurlijke smaak van het vlees naar boven te halen en maakt het lekkerder.

  1. Gebruik verse ingrediënten

Verse ingrediënten maken altijd een verschil in de smaak van je gerecht. Probeer zoveel mogelijk verse kruiden en specerijen te gebruiken in plaats van gemalen of gedroogde.

  1. Wees creatief

Probeer iets nieuws uit! Probeer een andere kookmethode, marinade of saus. Hiermee beleef je elke keer een nieuwe smaaksensatie en blijft vlees bereiden keer op keer een nieuwe uitdaging.

Vlees roken met een rookkast

Rookkasten

Naast te koken, braden en bakken is het ook mogelijk om je vlees te roken. Het roken van vlees gebeurt met een speciaal ontwikkeld rooksysteem. Deze speciaal ingerichte rookkast zorgt voor de gewenste rookgeur, kleur en smaak. Vleesproducten kunnen zowel naturel gerookt worden als gemarineerd, voor extra smaak. 

Voordelen van een rookkast:

– Behoud van kwaliteit en authentieke rooksmaak;

– Hygiënische ontwerp rookkasten: eenvoudig te reinigen;

– Grote stukken vlees, vis of gevogelte ‘voor roken’: uiteindelijke bereiding van het product vindt in de gaarkeuken of oven thuis plaats.

Wil jij graag vlees roken uitproberen? Neem dan eens een kijkje naar de industriële rookkasten van Selo. De ingerichte rookkasten van Selo zorgen voor de gewenste rook geur, kleur en smaak.