Het gevoel wat je ervaart wanneer je last hebt van rusteloze benen is lastig te omschrijven. Vaak wordt het als een irritant en vervelend gevoel omschreven. Het syndroom wat ook wel bekend is onder de naam Restless Legs Syndroom (RLS) komt het meest voor bij 65+ plussers. Toch zijn er ook uitzonderingen daar gelaten en zijn er mensen die ook al op jonge leeftijd te maken krijgen met deze vervelende klachten. RLS doet geen pijn maar het veroorzaakt een branderig en jeukerig gevoel in de benen. En kan stuipen tijdens de slaap veroorzaken. Soms zijn de klachten zelfs zo erg dat het leven van iemand met het RLS hier sterk door wordt beïnvloed. Wil je weten wat jou kan helpen bij rusteloze benen? Lees dan snel verder naar de volgende 5 tips.

Rusteloze benen

 

Vitamines

Een vaak voorkomende oorzaak van het Restless Legs Syndroom is dat iemand een groot te kort heeft aan bepaalde vitamines of voedingsstoffen. Denk hierbij aan foliumzuur of magnesium. Wanneer je verschillende zaken hebt geprobeerd om van je rusteloze benen af te komen en niets lijkt te helpen doe je er goed aan om langs de huisarts te gaan. De huisarts kan op een eenvoudige manier controleren of je ergens een tekort aan hebt en je uitleggen hoe je dit het beste op de beste manier tot je kan nemen. Meestal nemen de klachten van het RLS af binnen vier weken nadat de te korten zijn aangevuld.

 

Massage

Een goede werkzame tip bij rusteloze benen is om ze dagelijks in de avond goed te masseren. Door ze voor het slapen gaan goed te masseren zorg je ervoor dat er een goede doorbloeding stroomt door de benen. Een goede doorbloeding vermindert de vervelende symptomen van rusteloze benen. Je kunt zowel met de hand masseren of met een massageapparaat.

Rusteloze benen

Lees ook: Vier tips bij overgangsklachten

Cafeïnevrij

Zorg dat je overdag zo min mogelijk cafeïne binnen krijgt. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat alle lichaam functies worden gestimuleerd. Hierbij wordt de afgifte van het stresshormoon adrenaline versterkt. Dit veroorzaakt bij mensen die lijden aan RLS weer voor een toename van de klachten. Vergeet ook niet dat er in Cola en vele andere producten cafeïne kan zitten.

 

Voeding

De inname van bepaald voedsel speelt een grote rol bij het de mate van de klachten bij rusteloze benen. Het is een must om een gezonde voeding tot je te nemen wanneer je van de rusteloze benen af wil komen. Eet veel gezonde vetten wat zit in vis en noten. Vermijd verder geraffineerde suikers en koolhydraten. Wanneer je een gezond gewicht hebt met een gezond cholesterol dan zullen de klachten aanzienlijk minder zijn.

Weet jij nog een andere goede tip bij rusteloze benen? Laat dan een berichtje achter!