Een collega die komt vragen of je voor haar wilt invallen, een buurt barbecue die georganiseerd moet worden of een koffie afspraak inplannen met een verre vriend omdat die persoon graag af wilt spreken. Soms voelen we vanbinnen ‘nee’ maar zeggen we toch ja op dit soort vragen. We doen dit omdat we bang zijn voor afwijzing. Nee zeggen voelt soms ongeaccepteerd. Maar wist je dat wanneer je voor jezelf kiest en wat vaker nee durft te zeggen tegen dingen, je veel bewuster en beter kan genieten van de momenten waar je wel ja tegen zegt. Wil jij ook wat makkelijker en vaker nee durven zeggen? Lees snel verder naar de volgende 4 tips die je daarbij kunnen helpen.

 

Prioriteit

Zet voor jezelf eerst op een rijtje wat prioriteit voor je heeft. Van welke dingen wordt je gelukkig? Welke klus levert het meeste geld op? Wie zie je het graagst? Wanneer je deze zaken voor jezelf duidelijk hebt lukt het makkelijker om nee te zeggen tegen randzaken eromheen.

 

Maak onderscheid

Soms is het op werk gebied lastig om tegen een nieuwe klus nee te zeggen. Je bent blij dat die persoon een beroep op jou doet en nu moet je nee zeggen. Bedenk dan voor jezelf dat nee zegt tegen de vraag en dat je niet nee zegt tegen de persoon. Dit maak het voor 95% al een stuk makkelijker omdat je geen nee tegen de persoon zelf zegt.

nee zeggen

Lees ook: 4 tips bij overgangsklachten 

Zeg geen sorry

Wanneer je voor jezelf hebt besloten dat je tegen een verzoek nee zegt excuseer jezelf daar niet voor. Je kan uitleggen waarom je deze keer nee zegt op de vraag maar zeg zeker geen sorry daarvoor. Zo kan het overkomen alsof de reden alleen maar een smoes is. Je mag altijd nee zeggen op een vraag en daarvoor hoef je jezelf niet te excuseren.

 

Oefening wordt routine

Je zal al snel merken wanneer je nee leert zeggen tegen bepaalde zaken het je steeds makkelijker af zal gaan. De eerste paar keren kan je naderhand last hebben van een schuldgevoel. Al snel zal je merken dat soms nee zeggen je ook veel oplevert. Hierdoor gaat het makkelijk en wordt het zelfs een soort van routine. Oefen met nee zeggen tegen kleine zaken. Het spreekwoord luid niet voor niets; oefening baart kunst

nee zeggen .

Weet jij nog een andere tip die helpt om makkelijker nee te zeggen? Laat het ons dan weten in een reactie hieronder!