Gezond leven betekent niet alleen veel aandacht geven aan je lichaam in de sportschool, een gezond eetpatroon is minstens zou belangrijk. Naast de bekende bestandsdelen als gezonde vetten en eiwitten spelen ook vezels een belangrijke rol. Natuurlijk zitten vezels in brood, maar gezond eten gaat ook om andere bestandsdelen zoals proteïnen, vitaminen en koolhydraten. Havermoutmout heeft meer van deze bestandsdelen dan andere granen. Laat het brood dus even voor wat het is en begin je dag met havermoutmout. We laten je graag de voordelen van een graansoort wat meer weg heeft van een superfood dan van graan.

#1. Voorkomt hart- en vaatziekten

De antioxidanten in havermout zijn gunstig voor hartziekten en de voedingsvezels helpen het slechte cholesterol (LDL) te verlagen zonder het goede cholesterol (HDL) te beïnvloeden. Havermout bevat ook plantaardige lignanen, met name enterolacton, stoffen die beschermen tegen hartziekten. Havermout helpt dus je cholesterolgehalte te verlagen en je hart gezond te houden.

#2. Voorkomt constipatie

Havermout is een rijke bron van vezels, zowel oplosbaar als onoplosbaar, die helpt bij het reguleren van de stoelgang en vandaar dat havermout obstipatie voorkomt. Het opnemen van havermout in de dagelijkse voeding kan het ontstaan van constipatie op afstand houden. Geniet ervan als onderdeel van je ontbijt.

#3. Beheersing van bloedsuikerniveaus

Aangezien havermout helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en het risico op diabetes type 2 te verkleinen, wordt diabetici aangeraden om regelmatig havermout eten. De vezelrijke en complexe koolhydraten vertragen de omzetting van dit voedsel in eenvoudige suikers en beta-glucose vertraagt ​​de daling van de bloedsuikerspiegel vóór de maaltijd en vertraagt ​​de stijging na een maaltijd.

gezondheidsvoordelen-havermout 2

Lees ook: 4 tips voor een gezonde én snelle lunch to go!

#4. Vermindert het risico op kanker

Lignan, dezelfde stof die helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, helpt ook om de kans op hormoon gerelateerde kankers zoals borst-, prostaat- en eierstokkanker te verminderen. Het eten van havermout is daarom goed voor zowel mannen als vrouwen.

#5. Vermindert hypertensie

Als je al langer last hebt van een hoge bloeddruk, zal een dagelijkse dosis havermout dit probleem bestrijden en het risico op hypertensie verlagen. Je kunt genieten van deze gezonde graansoort in de vorm van ontbijt of tijdens de lunch.

#6. Rijke bron van magnesium

Havermout is ook een rijke bron aan magnesium, wat de sleutel is tot energieproductie en het helpt hartaanvallen en beroertes te voorkomen door bloedvaten te ontspannen, de hartspier in conditie te houden en de bloeddruk te reguleren. De hoge magnesiumgehaltes voeden het juiste gebruik van glucose en insulinesecretie door het lichaam.

#7. Ondersteunt Gewichtsverlies

Havermout is een graansoort met weinig calorieën dat de spijsvertering vertraagt ​​en je langer een vol gevoel geeft. Zo verminder je de onbedwingbare trek en help je jouw lichaam om een paar kilo af te vallen. Cholecystokinine, een honger bestrijdend hormoon, neemt toe met de bètaglucaan in de havermoutmoutverbinding.