Het is een vraag die vaak wordt gesteld aan vegetariërs: hoe krijg je voldoende eiwitten binnen zonder vlees te eten? Eiwitten zijn nodig om je lichaam draaiende te houden en je spieren gezond te houden en te ondersteunen in hun dagelijkse activiteit. Ook helpt eiwitrijk voedsel om op gewicht te blijven. Volgens de laatste standaarden hebben mensen met een normaal bewegingspatroon ongeveer 0,8 tot 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Mensen die veel sporten of zwangere vrouwen gaan zelfs vaak richting 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht om sterk en gezond te blijven. De belangrijkste bron van eiwit in onze dagelijkse voeding is vlees. Maar ook in zuivel en eieren zitten veel eiwitten. Als je zelf vegetariër bent zul je inmiddels ook wel weten dat er ook veel eiwitten zitten in peulvruchten en noten. Maar ook volkorenbrood (bijna 4 gram per snee) en verschillende soorten groenten bevatten behoorlijk wat eiwit. Het is met een gezonde en gevarieerde voeding dus best mogelijk om je dagelijkse portie eiwitten binnen te krijgen zonder vlees te eten. We zullen dan ook niet beweren dat iedere vegetariër per se eiwitshakes nodig heeft om gezond te blijven.

Eiwitshakes geschikt voor vegetariërs?

Toch kan het in veel gevallen wel handig zijn om zo nu en dan een eiwitshake te drinken als vegetarier. Er zijn namelijk wel eens dagen dat je ver onder de aanbevolen hoeveelheid eiwitten zult blijven zonder aanvulling. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je er op uit bent en geen eiwitrijke vegetarische maaltijd kunt eten. Ook kan het heel handig en slim zijn om eiwitshakes te drinken na zware inspanningen. Het is ook mogelijk om te kiezen voor eiwitshakes omdat het een lekkere, makkelijke manier is om een flinke hoeveelheid eiwit binnen te krijgen zonder al te veel andere stoffen zoals vet en koolhydraten. Eiwitshakes passen al met al uitstekend in een gevarieerde en gezonde voeding voor vegetariërs.

Plantaardige eiwitshaker

Veel eiwitshakes bevatten echter dierlijke producten en dit is zeker voor veel vegetariërs niet wat ze willen. De grote aanbieders en winkelketens hebben over het algemeen vooral dierlijke eiwitshakes in hun assortiment. Vegetariërs zitten hier niet direct op te wachten en veganisten zullen deze shakes waarschijnlijk niet eens overwegen. Gelukkig is het ook gewoon mogelijk om te kiezen voor een plantaardige eiwitshake. Net zo lekker, net zo voedzaam, maar zonder dierlijke ingrediënten.