teeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om vegetarisch of veganistisch te gaan eten of om in ieder geval minder dierlijke producten te eten. Het heeft namelijk zoveel voordelen! Allereerst zijn vegan gerechten veel beter voor het milieu. Voornamelijk de vleesindustrie, maar ook melkveehouderijen en kippenboerderijen zijn erg vervuilend. Daarnaast is vegan eten een stuk gezonder. Het is natuurlijk wel belangrijk om als veganist in de gaten te houden dat je alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt, maar door vegan te eten krijg je bijvoorbeeld veel minder zouten en vetten binnen. Het kritiekpunt was vaak dat vegan recepten niet smaakvol zijn. Dat is gelukkig verleden tijd, want tegenwoordig bestaan er enorm veel lekkere vegan recepten. En dat de meeste vegan recepten gezond zijn, dat weten we inmiddels wel. Twee van die gezonde recepten komen in dit artikel voorbij.

Risotto met vegan mozzarella en aubergines

Dit gerecht is makkelijk om te maken en is in slechts een half uurtje klaar. Je dient een aantal stappen te doorlopen:

– Je begint met het in plakjes snijden van de aubergines. Als je dit hebt gedaan, bestrooi je ze met zout en laat je ze een kwartiertje met rust. In een aparte pan breng je een liter groentebouillon aan de kook.

– Na een kwartier dep je de aubergines droog en snij je ze nog kleiner tot de gewenste grootte. Ondertussen fruit je in olie twee teentjes knoflook in een pan. Na ongeveer twee minuten gooi je de gesneden aubergines, twee eetlepels oregano en een gesneden vleestomaat erbij. Dit geheel verhit je voor twee minuten op gemiddeld vuur. Vervolgens voeg je de rijst toe.

– Voeg een soeplepel met de gekookte groentebouillon toe aan de pan met rijst en groente. Wacht tot het vocht volledig is opgenomen door de rijst. Herhaal hetzelfde proces voor twintig minuten.

– Vlak voordat de twintig minuten om zijn, kun je naar smaak zout en peper toevoegen. Als laatste moet dan alleen de mozzarella worden toegevoegd. Natuurlijk gebruiken wij in dit geval vegan mozzarella. Dit doe je ongeveer drie tot vijf minuten voor het geheel klaar is. 

– Vervolgens serveer je het gerecht op een mooi diep bord en decoreer je het bijvoorbeeld met gesneden blaadjes peterselie of basilicum.

Vegan pasta funghi

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een veganistische pasta funghi. In slechts 20 minuten staat dit heerlijke gerecht op tafel. Hoe maak je het precies?

– Voor dit gerecht heb je twee pannen nodig. In de ene pan kook je de spaghetti. Het is handig om gelijk met het koken van het water te beginnen, zodat je zo snel mogelijk de spaghetti kan toevoegen. Ondertussen snijd je 400 gram kastanjechampignons en 200 gram pastapaddenstoelen in kleine stukjes. Hetzelfde doe je met een teentje knoflook en een sjalotje. 

– In de tweede pan fruit je in olie de gesneden knoflookteen en de sjalot voor twee minuten, waarna je de gesneden paddenstoelen toevoegt. Het geheel bak je voor acht tot tien minuten op gemiddeld vuur.  

– De laatst stap is om de gekookte spaghetti, samen met 250 milliliter vegan kookroom en een halve eetlepel biologisch bouillonpoeder, toe te voegen aan de paddenstoelen. Het geheel verwarm je voor ongeveer twee minuten. Ondertussen kun je naar smaak zout en peper toevoegen. Om het helemaal af te maken, kun je het gerecht decoreren met gesneden blaadjes peterselie.