Als de lucht in je huis niet gezond is, kan dat vervelende klachten veroorzaken. Dit artikel zal gaan over een aantal van dit soort ongezonde problemen, en natuurlijk ook hoe je ze kunt voorkomen! Het is namelijk toch zonde als je de gehele dag loopt onnodig loopt te niezen! Ook kan het natuurlijk zo zijn dat de lucht in je huis te vochtig of te droog is, waardoor je last krijgt van mond of neus.

1. Allergieën kunnen snel opspelen

Mensen met een allergie kunnen erg veel last hebben van een stoffige lucht. Het is namelijk niet zo dat je alleen voor bijvoorbeeld katten- of hondenharen allergisch kunt zijn. Ook huisstofmijt kan als allergie voorkomen. Als je dan niet vaak genoeg stofzuigt, of een doekje over dingen heen haalt, gaat er veel stof in de lucht zitten. Elke keer dat je dit in ademt, raakt je neus geïrriteerd, en kan je gaan niezen.  Zorg er dus voor dat er genoeg ventilatie is, en dat je ook vaak genoeg stofzuigt.

2. Last van een droge of geïrriteerde keel?

Heb jij bij het wakker worden vaak een droge keel, of merk je bijvoorbeeld dat je veel moet hoesten? Dan is de kans groot dat de luchtvochtigheid in je slaapkamer niet op orde is. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je slaapt met de verwarming aan. De verwarming zorgt voor een drogere lucht. Woon je in een oud huis? Dan is de luchtvochtigheid waarschijnlijk eerder te hoog. Dit kan resulteren in last van de neus, bovendien kan je huis muf gaan ruiken. In zo’n geval kun je ervoor kiezen om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Deze haalt of vocht uit de lucht, of voegt het juist toe. Zo is de lucht altijd op de perfecte manier bevochtigd!

3. Je wilt geen schimmel krijgen!

Schimmel zal natuurlijk vooral ontstaan in écht vochtige ruimtes, zoals bijvoorbeeld de keuken of badkamer. Om de schimmel geen kans te geven moet er in deze ruimtes goed geventileerd worden. Merk jij dat jouw ventilatiekanalen minder goed presteren, en dat er daardoor toch wat schimmel optreedt? Dan moet je misschien je luchtkanaal laten reinigen dit zal erg schelen!