Schoonmaken na gebruik

Na gebruik van je houten snijplank is het verstandig om deze altijd schoon te maken. Je kunt hem het best afspoelen onder een lauwe kraan en schoonvegen met een afwasborstel of spons. Als je rauw vlees hebt gesneden is het verstandig om de snijplank af te wassen met mild afwasmiddel. Droog vervolgens de houten snijplank goed af met een theedoek. Als je een houten snijplank nat weglegt, dan is de kans groot dat er kieren ontstaan of dat hij krom gaat trekken. Zodra je de snijplank goed hebt afgedroogd zet je hem rechtop. Hierbij is heb belangrijk dat de nerven van het hout verticaal liggen, de kans dat de snijplank krom trekt is dan veel kleiner.

Mag een houten snijplank ook in de vaatwasser?

Een houten snijplank mag nooit in de vaatwasser! Door de grote temperatuurverschillen en de vele hoeveelheid water ontstaan er geheid scheuren in je houten snijplank, doe hem dus nooit in de vaatwasser.

De grote schoonmaak voor je snijplank

Alleen afspoelen en schoonvegen is niet voldoende om de kwaliteit van je snijplank op ten duur te behouden. Het is daarom van belang om je houten snijplank één keer in de 2 tot 4 maanden grondig schoon te maken. Voor de grote schoonmaak heb je citroensap of witte azijn, (zee)zout en een keukenpapier of schone vaatdoek nodig. Hieronder lees je stap voor stap hoe je en houten snijplank schoonmaakt:

  1. Stap 1 is het insmeren van de houten snijplank met citroensap of witte azijn.
  2. Strooi hier vervolgens een handje zeezout bovenop.
  3. Pak nu het keukenpapier of schone vaatdoek en wrijf hiermee het citroensap of azijn in de snijplank.
  4. Wacht vervolgens 15 minuten, terwijl je wacht wordt de plank grondig gereinigd.
  5. Spoel na de 15 minuten de plank af onder de kraan en maak de snijplank goed droog met een keukenpapier of een theedoek.

En voilà, je snijplank is nu grondig gereinigd en ontdaan van alle bacteriën, vlekken en geuren. Om de snijplank te voorzien van een extra beschermlaagje, kun je hem na het reinigen, insmeren met olie. Hoe het oliën te werk gaat lees je hieronder.

Iemand die vaak een snijplank gebruikt heeft natuurlijk ook de beste messenset nodig voor het snijden. Bekijk de keukenmessen sets van KookGigant als je een messen upgrade kunt gebruiken!