Een veganistische lifestyle is helemaal hip. In steeds meer restaurants, koffiebarretjes en ijssalons heb je heerlijke vegan opties. Erg fijn, zo hoef je niet meer alleen dat ene veganistische gerecht te kiezen, maar heb je zelfs meerdere mogelijkheden! Online vind je ook steeds meer geweldige vegan recepten. Kortom, je komt aan niks tekort. Of toch wel? Want wanneer je veganistisch eet, laat je natuurlijk alle dierlijke producten staan. Daardoor kan het zijn dat je een aantal vitamines mist. Online kom je steeds vaker reclames tegen van voedingssupplementen, influencers lijken ze ook steeds vaker te gebruiken. Maar welke supplementen heb jij nou echt nodig voor een gezonde en verantwoorde veganistische lifestyle? Wij hebben het voor je uitgezocht!

 

Bepaalde voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezond en gebalanceerd dieet, zoals eiwitten, zink, vitamine B12 en calcium. Deze komen veelal voor in dierlijke producten. Bepaalde voedingsstoffen, zoals eiwitten, kun je relatief gemakkelijk binnenkrijgen door het eten van eiwitrijke producten. Denk hierbij aan volkoren granen en peulvruchten, zoals kikkererwten. Andere voedingsstoffen zijn lastiger te compenseren. Om gezond veganistisch te eten zijn supplementen daarom een goede oplossing.

 

Supplement 1: Vitamine B12 

Vitamine B12 is essentieel voor onder andere het goed functioneren van je zenuwstelsel en het aanmaken van rode bloedcellen. Vaak wordt gedacht dat vitamine B12 alleen in dierlijke producten zit, maar dit is niet waar. De vitamine is namelijk ook gevonden in bepaalde zeewieren. B12 wordt regelmatig aan vegan producten toegevoegd. Toch krijg je hiervan waarschijnlijk niet genoeg binnen. Daarom is dit voedingssupplementen erg belangrijk.

 

Supplement 2: Vitamine D

Vitamine D wordt aangemaakt door contact met de zon, maar deze vitamine zit ook in vis. Voor een goede werking van je immuunsysteem en spieren is het belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen. Het is daarom verstandig om vitamine D supplementen aan te schaffen, vooral voor in de wintermaanden!

 

Supplement 3: Probiotica 

Probiotica bevatten goede bacteriën die zorgen dat je darmen goed functioneren. Zo word je bijvoorbeeld minder snel ziek. Een gezonde darmflora heeft een positief effect op de rest van je lichaam, en daarbij kunnen probiotica je een handje bij helpen!

 

Supplement 4: IJzer 

Als vegan loop je ook sneller het gevaar een ijzertekort op te bouwen. IJzer zorgt onder andere voor het vervoeren van zuurstof in ons lichaam. De één haalt genoeg ijzer uit zijn of haar voeding om het ijzer-level op peil te houden, de ander heeft echt ijzertabletten nodig om zijn of haar dieet aan te vullen. Wanneer je vermoed dat je een ijzertekort hebt, kun je ook eens een bloedonderzoek laten uitvoeren. 

 

Supplement 5: Zink 

Net zoals geldt voor de ijzertabletten, zijn ook zink tabletten niet voor elke veganist noodzakelijk. Zink kun je namelijk ook vinden in bijvoorbeeld pitten en noten. Toch kan het voorkomen dat je een tekort aan zink hebt. Dan is het verstandig om hier supplementen voor te slikken. Zink helpt namelijk bij de opbouw van eiwitten en zorgt ervoor dat jouw afweersysteem goed werkt. 

 

Welke supplementen jij nodig hebt, is dus van jouw dieet en lichaam afhankelijk. Toch zijn supplementen vaak raadzaam. Let er bij de aanschaf goed op dat je veganistische supplementen aanschaft!