Vitamines zijn belangrijke bronnen van energie. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C in sinaasappelen en bananen. Het gaat echter niet alleen om de hoeveelheid vitamine C, ook andere vitamines komen in grote hoeveelheden voor in fruit. Dan zul je wellicht direct denken aan de gewone fruitsoorten, maar ook de minder bekende fruitsoorten die je vaak onder de zogenaamde superfoods tegenkomt bevatten veel vitamines. Welke fruitsoorten bevatten nu de meeste vitamines? We zetten de meest voorkomende fruitsoorten op een rij.

Grapefruit

Vroeger stond de grapefruit bekend om de sterke smaak. Je was er gek op of juist helemaal niet. Feit is wel dat de grapefruit bijzonder rijk is aan vitamine C. Daarnaast heeft de grapefruit ook een bijzonder gezonde werking op ons lichaam. Zo zorgt het voor lagere insulinewaarden en een verminderde insulineresistentie. Grapefruit is daarnaast ook behulpzaam bij het afvallen. Met maar liefst 64% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en 12% aan vitamine E is een grapefruit supergezond.

fruit-vitaminen-4

Meloen

Het is een van de meest populaire vruchten: de meloen. Je komt ze tegen in diverse varianten, bekend en minder bekend. Deze tropische vrucht is echter een ware kampioen als het gaat om grote hoeveelheden vitamines. Een kleine hoeveelheid van 237 ml, zeg maar een goed kwart van de vrucht, levert al 131% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Meloen bevat daarnaast ook grote hoeveelheden mangaan en bromelaïne. Laatstgenoemde bezit uitstekende ontstekingsremmende eigenschappen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit stofje ook werkzaam is tegen kanker.

fruit-vitaminen-3

Blauwe bessen

Heb je extra veel behoefte aan vezels, vitamine C, vitamine K en mangaan, doe je dan tegoed aan blauwe bessen. Deze fruitsoort bevat ook grote hoeveelheden antioxidanten. Dit heeft je lichaam nodig in de strijd tegen de vrije radicalen. Blauwe bessen hebben ook een positieve invloed op ons immuunsysteem. Is dat nog niet genoeg? Deze vrucht verlaagt ook het risico op typische welvaartsziekten als hart- en vaatziekten, diabetes en Alzheimer. Snel naar de lokale fruitboer dus.

fruit-vitaminen-2

Appels

Dat appels supergezond zijn wist je waarschijnlijk al. Niet voor niks geven we kinderen graag een appel. Heerlijk knapperig en goed voor het in conditie houden van het gebit. Appels bevatten daarnaast grote hoeveelheden vitamines. Zo treffen we niet alleen vitamine C aan, maar ook vitamine K en B. De aanwezige antioxidanten helpen tegen hart- en vaatziekten. het risico op type 2 diabetes, kanker en Alzheimer wordt door de antioxidanten verlaagd. Ideaal als je dus echt goed voor je lichaam wilt zorgen.

fruit-vitaminen-5

Inca bessen

Je zal ze niet direct bij je lokale supermarkt aantreffen, maar mocht je ze wel tegenkomen, neem ze dan mee. De Incabes behoort eigenlijk tot de groep superfoods, maar de hoeveelheden vitamines rechtvaardigen een plek in onze lijst. Naast serieus grote hoeveelheden eiwitten en koolhydraten zijn Incabessen ook rijk aan diverse vitamines. Zo bevat de incabes vitamine A, vitamine B1, B2, B6 en B12 en vitamine C. Ook vitamine P (bioflavonoiden) vinden we in grote getale in de Incabes. De naam zal je wellicht niks zeggen, maar als je weet dat die stof een sterke antivirale werking heeft, weet je al gelijk waarom de Incabes eigenlijk niet mag ontbreken.

Wat is jouw favoriete fruit? Laat het ons weten in de comments hieronder?