Gezond eten is helemaal 2018. We worden ons steeds bewuster van de negatieve kanten van de consumptiemaatschappij en willen graag ons steentje bijdragen. Door te kiezen voor een vegetarische lifestyle helpen we het milieu, bovendien is het supergezonde en extreem lekker. De tijd dat een vegetarische maaltijd bestaat uit een kommetje sla met ei en wat groenten ligt gelukkig achter ons. De mogelijkheden om lekker te variëren nemen alleen maar toe, bovendien komen we er achter dat vegetarisch eten niet alleen een kwestie is van bewust eten, maar ook nog eens goed voor je lichaam. We noemen even de zes belangrijkste voordelen op.

1. Kleinere kans op ziekte

Cholesterol is slecht, althans de meeste cholesterolsoorten. Vegetarische voeding heeft bijzonder weinig tot geen cholesterol, je hoeft je dus geen zorgen te maken omtrent het gezondheidsaspect van plantaardige voeding. De kans op hart- en vaatziekten neemt ook af, bovendien bevatten groenten nu eenmaal geen hormonen. Ideaal dus.

2. Minder kans dat antibiotica niet werkt

Om de veestapel gezond te houden wordt er veel met hormonen gewerkt in de vleesindustrie. Dat heeft uiteraard ook invloed op ons eigen immuunsysteem. De hormonen die aan dieren wordt gegeven komen in het vlees terecht. Op zich is dat nog niet het grootste nadeel, de bacteriën die in het vlees zitten worden echter resistent en die krijgen wij dus ook binnen. Je raadt het al, als wij mensen ziek worden zal antibiotica minder goed werken en duurt het herstelproces langer.

vegetarische lifestyle 2

Lees ook: Zo ga je om met een voedselallergie!

3. Kleinere kans op besmettelijke dierziekten

Net als mensen worden ook dieren ziek. Natuurlijk kunnen dieren in de meeste gevallen goed genezen. Het nadeel is echter dat sommige ziektes heel makkelijk van mens op dier kunnen overgaan. Denk bijvoorbeeld aan ziektes als Q-koorts en BSE. Dat zijn zeker geen ziektes die je onder de leden wilt hebben.

4. Minder dierenleed

Weet jij de weg die het stukje biefstuk aflegt voor het op je bord beland? De kans is klein dat je het exact weet. De slacht is waarschijnlijk het meest verontrustende deel van de hele bioketen. Door te kiezen voor een vegetarische maaltijd maak je bewust een keuze om het dierenleed te verminderen. Daar komt nog eens bij dat de voeding die een dier nodig heeft om 1 persoon van vlees te voorzien, genoeg is om 20 vegetariërs aan een verantwoorde maaltijd te helpen.

5. Minder overbevissing

De term overbevissing is niet voor niets bedacht. Er zit steeds minder vis in de oceanen. Van alle vissoorten die we consumeren wordt al zo’n kleine 80% bedreigd in hun voortbestaan. Vis mag dan wel geen vlees zijn, toch zijn er vegetariërs die of en toe een visje verorberen. Door ook de consumptie van vis te beperken help je mee om de visstand op pijl te houden en dat is goed nieuws voor het milieu.

vegetarische lifestyle 3

Lees ook: 7 gezondheidsvoordelen van havermout!

6. Meer voedsel voor mensen

Het houden van dieren is een kostbare zaak. Zo is er voor één varken 9 kilo voer nodig en voor één kilo rund is dit maar liefst 25 kilo! De hoeveelheid voeding die nog is om 1 persoon van vlees gte voorzien staat gelijk aan de voeding voor 20 vegetariërs. Door de hoeveelheid te produceren vlees te beperken, ontstaat er meer ruimte voor een verantwoorde teelt van gezonde groenten. Tel uit je winst!

Ben jij vegetarisch? Laat het ons weten in de reacties hieronder!