Sporten is gezond, maar als spierpijn het gevolg is van een sportieve inspanning, dan kan het plezier snel verdwijnen. Naast kramp is spierpijn een van de meest voorkomende klachten. Opvallend genoeg hoeft dit niet altijd het gevolg te zijn van sportieve inspanningen. Vaak is er sprake van een verkeerd uitgevoerde inspanning of een ongewone inspanning. Gelukkig is er veel wat jezelf kan doen tegen spierpijn.

Oorzaken van spierpijn

Iedereen overkomt het wel eens: spierpijn. Je hebt net de avond ervoor heerlijk gesport en de volgende ochtend wordt je wakker met spierpijn. Ook andere inspanningen, bijvoorbeeld het sjouwen van dozen tijdens een verhuizing en de beloning is een forse spierpijn. Door je lichaam goed in de gaten te houden en te weten waar je grenzen liggen kun je spierpijn voorkomen of verzachten.

tips-tegen-spierpijn-2

Lees ook: Deze fruitstukken bevatten de meeste vitamines!

Spierpijn voorkomen

1. Een goed eetpatroon is belangrijk om spierpijn te voorkomen. Niet alleen voordat je aan een training begint, maar ook erna. Door een eiwit- en koolhydraatrijke maaltijd help je jouw lichaam om de eiwitsynthese te optimaliseren. Die eiwitsynthese helpt de spieren om snel te herstellen na een behoorlijke inspanning.

2. Besteed vooral aandacht aan de warming-up. Ook de cooling-down na het sporten is belangrijk. Door de spieren op te warmen, bereid je ze voor op de inspanning die gaat komen. Zo voorkom je ook dat de spieren (te) snel overbelast raken en je voorkomt spierpijn.

3. Een warme douche doet wonderen. De warmte verwarmt de spieren waardoor ze beter kunnen ontspannen. Het gevolg is soepele spieren en een kleinere kans op spierpijn. De bloedsomloop wordt ook gestimuleerd waardoor het melkzuur makkelijker kan worden afgevoerd.

4. Drink voldoende water. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden hoe belangrijk de vochtinname is. Hierdoor worden afvalstoffen verdund en kan je lichaam ze makkelijker afbreken.

5. Zorg voor een maaltijd met voldoende voedingsstoffen zoals magnesium, calcium en kalium. Je vindt deze stoffen in peulvruchten, noten, zaden, groene (blad)groenten, grapefruit en abrikozen. Calcium vind je onder andere in zuivelproducten. Kalium is minstens zo belangrijk en zit onder andere in aardappelen, melkproducten, groente, fruit en noten.

6. Een goed begin is het halve werk. Ga je sporten, zorg dan voor een goede voorbereiding door een aangepast trainingsschema. Begin niet gelijk op volle kracht met je oefeningen, maar bouw het geleidelijk op. Op die manier ligt de focus op de vooruitgang en minder op de prestatie(s). Je inspanning wordt beloond door minder spierpijn te ervaren.

7. Inspanningen vragen meer energie van je lichaam dan wanneer je lekker onderuitgezakt in de bank hangt. Om die inspanningen goed op te kunnen vangen moet je eigenlijk voldoende calorieën hebben opgenomen via de maaltijd. Zorg er wel voor dat je het aantal calorieën afstemt op de inspanning. Als je minder calorieën verbrand dan je binnenkrijgt zal je gewicht juist toe nemen.

8. Sportkleding zal je niet direct verbinden met spierpijn, toch draagt de keuze voor sportkleding bij aan het voorkomen van spierpijn. Met name in de winterperiode is goede kleding tijdens het sporten onontbeerlijk. Door je warm aan te kleden, voorkom je dat de spieren stijf worden en je jouw lichaam gaat forceren.

Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder!