Tijdens de donkere maanden voelen veel mensen zich minder prettig in hun vel. Dit is dan ook de periode waarin veel mensen wat minder weerstand en wat minder energie hebben. En tijdens een periode met veel regen zit je automatisch wat meer binnen. Dit is dan ook voor veel mensen de tijd om hun voedingspatroon eens onder de loep te nemen en aan te vullen met extra vitamines of met een multivitamine, al kun je multivitamines zeker het hele jaar door wel slikken. Maar welke kun je nou het beste nemen als voedingssupplement?

Vitaminetekort

Vaak ontstaat een vitaminetekort ongemerkt en blijkt dit pas tijdens een bloedonderzoek of bij een gesprek met de huisarts. We proberen uiteraard allemaal zo gezond mogelijk te leven: niet roken, niet te veel alcohol, gezond eten en regelmatig bewegen door bijvoorbeeld op de fiets naar het werk te gaan. Toch kun je soms een extra vitamineboost gebruiken. Als je minder energie hebt, denken mensen vaak aan een vitaminetekort, zoals een tekort aan ijzer of vitamine B. Als je twijfelt of je genoeg vitamines binnenkrijgt, laat dat dan altijd onderzoeken en ga niet zomaar extra vitamines slikken.

Te veel vitamines? Pas op

Te veel vitamines Pas op

Voor een aantal vitamines is een maximale hoeveelheid per dag vastgesteld, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Deze staat altijd vermeld op het etiket van de verpakking. Hou je daaraan, want veel vitamines verlaten weliswaar je lichaam via de urine, maar kunnen toch nog schade in je lichaam aanrichten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en zelfs tintelingen en zenuwpijn. Een maximum per dag geldt voor vitamine A, D, E, B3 en B11 (foliumzuur). Zo kunnen zwangere vrouwen beter geen vitamine A nemen, omdat dit het risico op aangeboren afwijkingen bij de baby verhoogt.

Als je elke dag gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je vanzelf de vitamines en mineralen binnen die je lichaam dagelijks nodig heeft. Het lukt alleen lang niet iedereen altijd om de Schijf van Vijf aan te houden. Uit onderzoek is ook al gebleken dat vrijwel niemand zo perfect eet. Als het jou ook niet altijd lukt, dan kan het goed zijn om je dagelijkse voeding aan te vullen met een multivitamine. Het grote voordeel van multivitamines is dat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor iedereen geschikt is.

Extra vitamines of multivitamines?

Of je kiest voor extra vitamines of voor een multivitamine hangt af van of je een vitaminetekort hebt. Multivitamines bevatten een uitgebalanceerde mix van vitamines en mineralen, waarmee je verzekerd bent van je benodigde dagelijkse hoeveelheid. Een multivitamine bevat alle 13 vitamines en een groot deel van de mineralen die je dagelijks nodig hebt. Je kunt ze veilig het hele jaar door slikken; extra vitamines heb je uitsluitend nodig bij een vitaminetekort. Dat betekent niet dat je met een multivitamine eindeloos eenzijdig kunt eten, want ook dan blijven verse groenten, vlees, vis, granen en vers fruit een must.

Vitamines en multivitamine online kopen

Er is online een uitgebreid aanbod aan vitamines en multivitamines die je veilig als aanvulling op je dagelijkse voeding kunt innemen. Zorg wel voor een betrouwbare leverancier.