Paranoten zijn de eetbare zaden van de paranotenboom, en ze kunnen rauw of geblancheerd worden gegeten. De noten groeien in een ronde, kokosachtige schil, in oranjeachtige segmenten die, wanneer ze worden opengesneden, ongeveer 12-20 paranoten onthullen.

Voedingswaarde van paranoten

Paranoten bestaan grotendeels uit enkelvoudig onverzadigd vet, een goed vet dus, maar ze bevatten ook wat eiwitten en zijn ook een goede bron van belangrijke voedingsstoffen zoals magnesium, zink, calcium, vitamine E en sommige B-vitamines. Paranoten zijn echter het meest bekend vanwege hun hoge seleniumgehalte en zijn in feite de bekendste bron van deze belangrijke voedingsstof. Selenium is een essentieel mineraal en antioxidant dat dagelijks nodig is voor een gezond immuunsysteem. Het helpt om schade aan onze zenuwen en cellen te voorkomen. In feite zullen slechts vijf-zes paranoten per dag al voldoende zijn om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium binnen te krijgen.

Goed voor de hersenen

Noten, waaronder paranoten, bevatten een antioxidant die bekend staat als ellagic acid. Vorig jaar bleek uit onderzoek van Neurochemical Research dat ellagic acid een ontstekingsremmend effect heeft dat voordelen kan hebben voor de signaaloverdracht vanuit de zenuwen naar de hersenen.

Goed voor het cholesterol

Dankzij een laag gehalte aan verzadigd vet en hoog gehalte aan onverzadigd vet, zijn paranoten aantoonbaar sterk in het verlagen van het slechte cholesterol. In feite is slechts een portie paranoten (ongeveer zes tot tien noten) voldoende om het cholesterolgehalte bij gezonde volwassenen te verbeteren.

Het effect van paranoten op het functioneren van de schildklier

Selenium is een belangrijke voedingsstof die nodig is om de schildklier goed te laten functioneren. De schildklier is bepalend voor de stoelgang en kan verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van overgewicht. Het consumeren van paranoten zou het functioneren van het schildklierhormoon bij sommige mensen kunnen verbeteren.

paranoten-2

Lees ook: Drie natuurlijke geneesmiddelen tegen depressie!

Paranoten en het voorkomen van kanker

Hoewel er geen enkele ‘superfoods’ zijn die kunnen voorkomen dat kanker ontstaat, zijn er aanwijzingen dat het volgen van een gezond dieet het risico op kanker kan verminderen. Een studie, gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute suggereerde ook dat goede hoeveelheden selenium het risico op het ontwikkelen van bepaalde kankersoorten zoals slokdarm- en maagkanker, kunnen verkleinen.

De invloed van selenium op de emotie

Een verminderde hoeveelheid selenium is mogelijk verantwoordelijk voor  stemming gerelateerde stoornissen waaronder angst, depressie en vermoeidheid. Eén studie toonde aan dat deze symptomen afnamen nadat proefpersonen gedurende een periode van  slechts vijf weken 100mcg selenium per dag kregen toegediend. Ter vergelijking: dit is het equivalent van ongeveer acht paranoten.

Paranoten zijn veilig te consumeren

Over het algemeen zijn paranoten veilig om te eten, maar houd er rekening mee dat als je te veel eet, of voedingssupplementen met selenium gebruikt, je mogelijk teveel binnen krijgt. Dit kan dan symptomen veroorzaken zoals haaruitval en broze nagels. Raadpleeg je huisarts als je dergelijke klachten ervaart.

Hoe vaak eet jij paranoten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!