Ben je bezig met een gezonde leefstijl? Perfecte keuze. Er gaat niks boven een evenwichtig samengestelde maaltijd zodat je jouw lichaam alleen geeft waar het ook echt iets aan heeft. Ben je echter bezig om af te vallen dan is het ook van belang dat je een zorgvuldige afweging maakt wat je eet en wat je laat staan. De grootste fout die je kunt maken, is door te denken dat je met een caloriearm dieet eenvoudig kunt afvallen. Dat is slechts een deel van het plaatje. De calorieën heb je nou eenmaal nodig. Veel verstandiger is het om de koolhydraten ernstig te beperken. Dit zijn de voornaamste voordelen:

1 Minder risico op hart- en vaatziekten

Koolhydraatarme voeding is rijk aan de zogenaamde goede vetten, met name de juiste verzadigde- en onverzadigde vetten. Deze bevatten het HDL cholesterol. Dat is, in tegenstelling tot de gewone cholesterol, juist goed voor ons lichaam. Het voorkomt namelijk dat de aderen en andere bloedvaten snel dichtslibben, met hart- en vaatziekten tot gevolg. Zie het als het meest effectieve schoonmaakmiddel voor de bloedvaten. Eet je dus koolhydraatarme voeding dan verminder je de kans op hart- en vaatziekten.

2. Koolhydraatarm eten stabiliseert de bloedsuikerspiegel

Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in glucose. Dit zorgt ervoor dat het lichaam hard moet werken om de bloedsuikerspiegel te normaliseren. Om dat te bereiken produceert het lichaam insuline. Grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel, bijvoorbeeld door een ongezond eetpatroon, kan op den duur leiden tot diabetes type 2. Eet je koolhydraatarme voeding dan zal je lichaam minder glucose aanmaken en zal de aanmaak van insuline beperkt blijven. Dat is dan ook de reden dat veel diabetes patiënten een koolhydraatarm dieet dienen te volgen.

3. Koolhydraatarm eten verlaagt de bloeddruk

Een te hoge bloedsuikerwaarde veroorzaakt een (te) hoge bloeddruk. Dit kan weer aanleiding geven tot een heel scala aan klachten zoals nierfalen, hartziekten of een beroerte. Logisch om te stellen dat het beperken van suiker de kans op dergelijke klachten verminderd. Koolhydraatarme voeding verlaagt dus de bloeddruk en voorkomt ongewenste neveneffecten.

koolhydraatarm eten

Lees ook: 4 tips voor een gezonde én snelle lunch to go!

4. Minder koolhydraten = minder eetbuien

Een te grote hoeveelheid aan koolhydraten zorgt voor de toename van glucose in het bloed. Nu kan die glucose wel zorgen voor een behoorlijke energiepiek, het is echter van korte duur. Het resultaat is dat je lichaam snel vraagt om meer energie. Door gebruik te maken van koolhydraatarme voeding, dwing je het lichaam om te doen wat het eigenlijk moet doen, namelijk de vetten in de voeding te gebruiken als energiebron. Een koolhydraatarm regime vermindert daardoor het aantal eetbuien en je lichaam vaart er wel bij.

5. Je valt af van koolhydraatarm eten

Afvallen is waarschijnlijk het grootste onbelichte voordeel van een koolhydraatarm dieet. Kijk maar naar de eigenschappen:

  • Je lichaam vormt minder glucose
  • Je krijgt meer gezonde vetten binnen
  • Lager risico op een hoge bloeddruk

Bijgevolg zal je lichaam, door de afwezigheid van grote hoeveelheden suiker (glucose), eerder het overtollige lichaamsvet aanspreken als brandstofbron. Daarnaast is een koolhydraatarme maaltijd een volledige maaltijd, hierdoor komt er ook geen nieuw vet bij.

Hoe zijn jouw ervaringen met koolhydraatarm eten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!