Drie maal per week naar de sportschool kan een hele opgave zijn. Zeker als je een volledige werkweek hebt en een druk gezinsleven, is het niet altijd even makkelijk om tijd vrij te maken om aan je conditie te werken. De oplossing is echter net zo simpel als effectief.

Je huis als sportschool

Gebruik je eigen woning als fitnessruimte en wordt je eigen personal trainer. Met enkele eenvoudige oefeningen activeer je elke spiergroep in je lichaam en werk je in je eigen tempo aan je conditie. De resultaten zijn net zo goed, bovendien bespaar je jezelf enorm veel kosten.
Dit zijn de leukste en meest effectieve fitnessoefeningen die je thuis kunt uitvoeren:

1. Push-ups

De kans dat dit je favoriete fitnessoefening zal worden is ongeveer net zo groot als het winnen van de staatsloterij. Gelukkig gaat het daar ook niet om, maar om de effectiviteit. En dat laatste zit wel goed. Een goed uitgevoerde push-up doe je uiteraard vanuit je tenen, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Ben je net begonnen met fitness, maak het jezelf dan niet te moeilijk, een push-up vanuit de knieën is wellicht iets minder effectief, het is daarentegen – zeker voor beginners – ook minder belastend.
Zoek een goed plek op met voldoende ruimte en een vlakke ondergrond. Plaats de handen precies onder de schouders en hou het lichaam gestrekt. Druk het bovenlichaam omhoog en laat je rustig zakken. Herhaal deze oefening in het begin tien keer. Als je het goed doet voel je alle spiergroepen in de buikstreek aanspannen. Ideaal om op die manier gespierde armen en een gespierde buik te ‘kweken’.

 

Fitness oefeningen

Lees ook: Vier sporten waarmee je het meeste vet verbrand 

2. Leg Lift

De leg lift is een ideale oefening om de been- en borstspieren te trainen. Dat de oefening daarnaast heerlijk ontspannend is, is zeker een pluspunt. Voor deze oefening zoek je een vrije ruimte en een goede ondergrond. Je gaat vervolgens op je rug liggen en je beweegt je benen een voor een omhoog terwijl je het been gestrekt houdt. Is het te lastig om je been gestrekt te houden dan mag je het ook licht buigen. De bedoeling van deze oefening is het trainen van de spieren van je bovenbeen en je buikstreek. Na verloop van enkele weken merk je dat je sterkere benen hebt. Ook je buik zal meer kracht kunnen genereren.

3. Sit-ups

Je zal het ongetwijfeld kennen, de sit-up. Deze oefening leent zich uitstekend voor een training binnenshuis. Je hebt voor een goede sit-up niet veel nodig, je zou het zelfs in de slaapkamer kunnen uitvoeren, voorop gesteld dat je de ruimte ervoor hebt. De bedoeling van het uitvoeren van deze oefening is het trainen van de buikspieren.
Gebruik voor aanvang van de oefening bij voorkeur een matje. Dit is niet alleen hygiënischer, het beschermt ook je rug. Voor deze oefening lig je bij voorkeur plat op je rug en plaats je de benen in een hoek van 90 graden. Voor het beste resultaat plaats je de handen op de oren. In deze houding breng je het bovenlichaam omhoog terwijl de benen stil blijven liggen. Als je dit regelmatig doet, bij voorkeur begin je met tien oefeningen per dag, zul je vanzelf resultaat zien doordat de buikspieren steeds meer zichtbaar worden.

Fitness oefeningen

Weet jij nog een effectieve oefening voor thuis? Laat het dan weten in een reactie hieronder.